27 Aralık 2010

Zencefilli Kurabiye (Gingerbread)

Zencefilli Kurabiye  (esinlenilen reçete burada)

Malzemeler:
1cup=1su bardağı

  • 3 cup elenmiş un
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 4 adet karanfil
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam hint cevizi rendesi (nutmeg)
  • 1 adet yıldız anason (rendelenmiş)
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu 
  • 1/3 cup (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 50 gr tereyağı
  • 1/3 cup (1/3 su bardağı) pekmez
  • 1 çorba kaşığı bal
  • 1 yumurta
Hazırlanışı:
  • 1. gruptaki malzemeleri birbiriyle karıştırın
  • Ayrı bir kapta 2. gruptaki malzemeleri köpük haline gelene kadar iyice çırpın
  • 3. gruptaki malzemeleri  2ye ekleyin.
  • un karışımını da ekleyerek hamuru yoğurun.
  • Hamuru stretch folyoya sararak buzdolabında en az 1 saat bekletin
  • Beklemiş hamuru oklavayla 5-7 mm kalınlığında açın
  • kalıplar yardımıyla şekil verin
  • kağıt serilmiş fırın tepsisinde, önceden ısıtılmış 170 C fırında, (2. raf konumu ve alt-üst pişirme ile) 12-15 dakika pişirin.
  • Sürenin sonunda fırından alarak, tel ızgara üzerinde soğutun.
  • Dilerseniz süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.

Notlar ve püf noktaları.
  1. Hamur elastik bir hamur değil. bu yüzden açması biraz zahmetli. Tezgahı ve hamurun üzerini unlamak işi kolaylaştırıyor.
  2. Daha da iyisi, hamuru açarken altına yağlı kağıt serin; fırına verirken bu kağıdı tepsinin üzerine koyduğunuzda işiniz daha kolaylaşır.
  3. Pişirme süresini sakın aşmayın. Kurabiyeler henüz yumuşakmış gibi görünse de, soğuduğunda katılaşıyor. Süreyi aşarsanız siyah ve yanık kurabiyeler elde etme ihtimaliniz oldukça yüksek. 
  4. Kurabiyeleri pişmeden önce bir tepsiye dizip buzlukta dondurabilir, bir kaç gün boyunca buzlukta saklayabilirsiniz. Fırına donmuş halde koyduğunuzda , pişme süresine bir iki dakika ekleyin.
Not: Sayfam kapalı diye, son yaptığım kurabiyelerin resmini çekmemiştim. Bir dahaki yapışımda bu sayfaya ekleyeceğim söz:)

4 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:)))
severim :)))

mine dedi ki...

zencefilli kurabiye denemelerim 1-2 diye gidiyor bir tane daha eklenecek belli oldu : ) teşekkürler, tüm baharatlarla lezzetlenmiş nefis bir yıl dileklerimle sevgiler...

Gülcan dedi ki...

harika olmuş bu kurabiyeler yerim ben onları yerim sevgiler.

Defne Soysal dedi ki...

Bu bildiğin gingerbread.Zencefilli kurabiye deyince anlamadım:))Ben de kalıpları var.Tarifte toz şeker kullanmışsın ama kesinlikle siyah şeker olmalı.Ben bir ilave de akçaağaç şurubu koyuyorum.