26 Eylül 2006

DOMATES KONSERVESİ


22. Eylül Cuma

Bugün domates konservesi yaptım. Öyle diyorlar, “konserve”. Aslında domates suyu ile salça arası bir şey. Kızım olmadan önce her şeyi hazır alır, boşuna yer kapladıklarını düşündüğümden bütün boş kavanozları atardım. Günlerdir deli gibi kavanoz toparlamaya çalışıyorum!
Yardımcımla birlikte yarım günde hallettik her şeyi, kolaymış. Yeter ki yeteri kadar boş kavanoz olsun 

DOMATES KONSERVESİ

• Pazardan 20 kilo domates aldım (galiba biraz abarttım).
• İyice yıkadıktan sonra ortadan ikiye kesip, rendeledim, kabuklarını attım. (İtiraf ediyorum; biraz uzun sürdü ve yorucuydu). Kabuklarıyla yapılırsa robottan geçirerek çok daha kolay oluyor.
• Püre haline gelmiş bu domatesleri ½ saat çelik tencerede kaynattım,
• içine biraz zeytin yağı, biraz tuz attım.
Biriktirdiğim kavanozları kapaklarıyla birlikte bulaşık makinasında yüksek ısıda yıkadım. Bu çok önemliymiş, kavanozlar ve kapakları steril ve tamamen kuru olacak.
• Kaynar haldeki domatesler hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde kavanozlara bölüştürüp, kapaklar sıkıca kapatılacak,
• Kavanozlar ters çevrilip 1 gün boyunca kendi hallerinde soğumaya bırakılacak
Not: Bu karışımın yeşil biber ilave edilerek yapılanını da görmüştüm. Benim tercihim koymamak oldu.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

heeey bu çok sempatiiiik :) İNCHİ

Adsız dedi ki...

Sevgili İpek,
Harika bir sayfa yaratmışsın, bende bahçecilik ile ilgili bir blok açtım, sonra yollarım.
Şimdi bu domates konservesi ile ilgili bir not düşmek istedim. Bu konserveyi şöylede yapabilirsin; domatesleri hiç kaynatmadan taze halki ile kavanozlara rendeleyip dolduruyorsun, ağızlarını sıkıca kapatıp, kavonozları ters olarak tencereye yarleştirip, kaynatıyorsun, sıcakken alıp kapakları biraz daha sıkıştırıp ( bu aşamada elini yakmamalısın, havlu kullanman önerilir)soğumaya bırakıyorsun. emin ol kullanmak için açtığında az önce rendelemişsin gibi taze domatesin oluyor....

ipek dedi ki...

Melike ceğim teşekkürler, senin tarif sanki daha kolay görünüyor deneyeceğim. Bahçene nasıl imreniyorum bilsen, linkini bekliyorum, sevgiler

Nilgün dedi ki...

arkadaşlar merhaba
rende yapmak bana herzaman zor geldiği için farklı bir yöntem kullanıyorum..
pazardan "yumurta" domates alıyorum hem az sulu hem de sert ve daha etenli..Bunları yıkayıp,kaynamış suyun içine atıyorum 15 dk sonra yumuşayıp kabukları çatlıyor..kolaylıkla soyup doğrayıp,tencereye koyuyorum tuz ilave edip kaynatıyorum..Kaynar halde iken kavonazlora koyup,kızgın haldeki kapakları kapatıp ters çeviriyorum :)

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

ellerine sağlık, ben de bugün 25 kg domates aldım. Yarın konserve sırası bende...