02 Ekim 2006

Adını bilmediğim bir Girit Tatlısı (Mizitropides)

LÜTFEN DİKKAT:
Acemi aşçı'ya ait bu yazı ve resimler, pek çok internet forumunda, izin alınmadan ve link verilmeden kullanılmıştır.
Lütfen kullanmak istediğiniz zaman izin isteyin ya da link vermeyi unutmayın


Bizim aile oldukça kalabalık ve neşeli bir karışım. İzmir, Kayseri, Tekirdağ, Kırşehir ne ararsanız var. Annemin ailesi Girit kökenli. Eh haliyle güzel bir mutfak karması çıkıyor ortaya. Ben bir Girit mutfağı aşığıyım. Burada aslında biraz da bunun için bulunuyorum: Bu harika mutfakla ilgili bilmediğim tarifleri öğrenmek, çok az bildiklerimi paylaşmak için.
İlk tarif rahmetli anneannem den.
Sevgili "Nenoş"umuzun ailesi vede eşi Girit göçmeni. Küçüklüğümde bana çok sevdiğim bu tatlıyı o yapardı, bu Girit Mutfağıyla ilk öyle tanıştım. İyi hatırlıyorum, okuma yazmayı çok küçük yaşta bana Nenoşum öğretmişti, bir süre sonra da evcilik gibi bir oyun sırasında sanırım bu tarifi kaydettim. Bu tatlının eğer özel bir adı varsa (ki genellikle Rumca isimleri oluyor hepsinin) ve ne yazık ki ben hatırlayamıyorum. Bilen varsa bana yazsın lütfen..



(Biraz önce bu tatlının adının "Mizitropites" olabileceği mailini aldım.)

NENOŞ'UN GİRİT TATLISI (Mizitropites)

yaklaşık 10-12 ince krep için:

4 yumurta

1 su bardağı un ( 1cup)

1 tutam tuz

1 3/4 bardak (cup)süt

1 çorba kaşığı şeker

Hepsi birlikte karıştırılıp 1/2 saat dinlendirilecek

içi için:

250 gram tuzsuz lor peyniri

8-10 dal taze nane1 çorba kaşığı kuru nane

üzeri ve içine dökmek için bal.

Dinlendirdiğiniz karışımı, çok az yağlanmış tavaya 1 er kepçe dökerek, mümkün olduğunca ince krepler yapın.

Tamamez tuzsuz lor peynirini, ince kıyılmış nane ve kuru nanelerle iyice karıştırıp, hazırladığınız kreplere bölüştürün, krepler henüz sıcakken üzerine azıcık bal gezdirin, ister ikiye katlanmış, ister rulo yaparak kapatın.

Üzerine bal dökerek ılık servis yapın.

Not: Ankara da bulabileceğiniz en iyi tam tuzsuz lor peyniri, Balgat- Yüzüncü Yıl pazarında, yerel peynir ve zeytin satan, peynirci Hacer Hanım dadır.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bizim yaptigimiz mizithrapita ile yapimi ve sunusu bayagi farkli olsa da lor ve nane karisimi dolayisiyla tatlari benziyor diye dusunuyorum. Bizimki icin: http://www.yogurtland.com/turkce/2006/04/09/mizithrapita/

ipek dedi ki...

Merhaba Fethiye,
Sanıyorum bunlar aslında aynı tatlının zaman içerisinde evrilmiş tarifleri. Baksana isimleri bile aynı.. çok sevindim gönderdiğin bilgiye, teşekkürler,
Sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

ben has bi giritli olarak böyle bişeyi ilk defa duydum.benim hem anne hem baba tarafım giritli ve bu pideyi biz taze nane ile ama balsız yapıyoruz.bizimki baya bi pide kıvamında oluyor ayrıca:)çok ilginç ama bunu bilmemek gerçek bi giritli olarak beni utandırdı.