01 Aralık 2006

Sushi tarifi 3


Pirinç hazır olunca artık sushi yapımına geçebiliriz. Ben ilk denememde avokado ve somonlu bir futo-maki yaptım. (Yani kalın sarılmış, ince dilimlenmiş, içinde 2 den fazla malzeme olan suşi)

Malzemeler:
12 adet suşi için:
  • 1 adet nori (yosun)
  • 1 ölçü su-meshi ( Pirinç karışımı)
  • 2 dilim avokado ( çok ince şeritler halinde kesilmiş)
  • 1 adet Salatalık (sadece kabuk tarafından çok ince şeritler halinde kesilmiş)
  • 2-3 somon surimi (çok ince şeritler halinde kesilmiş)
  • 2 çay kaşığı wasabi
  • soya sosu
  • gari (zencefil turşusu)

Önce bir adet yosun yaprağını (parlak tarafı alta gelecek şekilde) kesme tahtasına ya da tezgaha koyun. Eğer az malzemeli ve ince bir sushi çeşidi yapacaksanız (hoso-maki), yarım yosun yaprağı kullanın.
Ellerinizi suyla hafifçe ıslatın, pirinçten elinizle yeteri miktarda alıp yosunun üzerine homojen bir şekilde yayın. Kalın bir tabaka olmamasına ve fazla bastırmamaya özen gösterin.

Yosun plakanın alt ve üst kenarlarında 1 cm lik boşluk bırakın.

Pirinçlerin ortasına incecik kestiğiniz salatalık, avokado ve somon surimi şeritlerini yerleştirin.




Tüm malzemeler tamamlandıktan sonra yosun plakayı altındaki bamboo-mat ile birlikte yavaşça sarmaya başlayın. Sarma konusunda her seferinde daha da ustalaştığınızı göreceksiniz.





Elde ettiğiniz ruloyu dikkatlice kesme tahtasına alın. Keskin ve ıslak bir bıçakla tam ortasından dikkatlice ikiye bölün. (bıçağın yapışmaması için her kesim yapışınızda yeniden ıslatın)


Elde ettiğiniz iki parçayı da -eğer kalın suşi yapıyorsanız- dörde, ince suşi yapıyorsanız üçe bölerek, toplam 6 veya 8 parça suşi elde edin.


Yanında zencefil turşusu (gari), soya sosu ve wasabi ile servis yapın.

Wasabi hazırlamak için:
2 çay kaşığı wasabi toznu yine 1çay kaşığı su ile karıştırın, pürüzsüz bir ezme elde edin. Bunu elinizle fındık büyüklüğünde top yaparak suşikerin yanına koyun. Wasabiye elledikten sonra mutlaka HEMEN ellerinizi yıkayın, çünkü bu çok acı bir madde.

Bunlar daha sonraki denemelerimden. Ustalaştıkça daha ince sarılmış, uzun dilimlenmiş hoso-makiler yapabildim.

Önemli not: SUSHİ, HEMEN TÜKETİLMESİ GEREKEN BİR YİYECEK.
HAZIRLADIKTAN SONRA BUZDOLABINDA EN FAZLA YARIM SAAT BEKLETEBİLİRSİNİZ.

Mutlu bir haftasonu geçirmeniz dileği ile..

14 yorum:

munevver dedi ki...

İpekciğim,denemende başarılısın bence.Ben renklerine bayıldım.Bunları yiyebilirim rahatlıkla.Eline sağlık.
Sevgiyle,

Adsız dedi ki...

İpek

Bende sushi çok severim.Malzemeleri bulursam denemeye özendim doğrusu. Ayrıca size bir daha ki gelişimizde ne yiyeceğimiz belli oldu.
Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

MErhaba Ipek..
Ziyaretin ve hos yorum icin tesekkurler.. Bende bir giritli kiziyim ne kadar guzel, bundan sonra birbirimizden fikirler airiz. Kizinin resminide gordum masalah cok guzel, ALLAH sizlere bagislasin..

Selamlar..

munevver dedi ki...

İpekciğim,ben Haleye hiçbir şekilde ulaşamıyorum.Bana yazdığı bir yorumda ona dönüp,yorum bırakmamı istemişti ama ben bunu bir türlü yapamıyorum.Problem nedir,bilmiyorum.Sen nasıl ulaştın?Ona bu hususu iletirsen sevinirim.Belki o da bu notu okur.

Ayrıca sana bir şey sormak istiyorum.Mail adresini verir misin? Bir mahzuru yoksa tabi..Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Demet ciğim saol.. Hatırla bakalım ilk sushilerimi servis ettiğim tabakları bana kim aldı? :) O zamandan içine doğmuş birgün suşi yapacağım.. Ne zaman isterseniz suşiler hazır. Ömer ciğim için Kalbur un mezelerini de çalışıyorum
Sevgiler

Hale ciğim bu çok güzel bir sürpriz oldu, bende bilmediğim Girit tarifleri peşindeydim. Çok sevindim. Görüşmek üzere
sevgiler

Münevver ciğim Hale nin sayfasına yorum yazmıştım bana öyle ulaşmış, sayfasına gitmenin dışında bir yol öneremeyeceğim ne yazık.. Mail adresim: ipekhatipoglu@hotmail.com
Sevgiler
İpek

zeyno dedi ki...

Merhaba:) Bir balık canavarı olarak kahvaltıda bile balık yiyebilirim.Ama hiç sushi olarak denemedim .Şimdi hemen denemek istedim bu resimleri görünce, ellerinize sağlık, ayrıca hiç de acemi işi görünmüyorlar....

Berceste dedi ki...

Hemen sorayım malzemeleri Türkiye'de bulabiliyor musunuz? diye. Resimlerinize bayıldımmmmm....

Adsız dedi ki...

Zeyno merhaba,
Balık seviyorsan mutlaka sushi senemeni öneririm, benim en sevdiğim sushileri sushico yapıyor. Sana da orayı tavsiye edebilirim. Üstelik yapılırken izleme şansın da olur. İzlemeden deneme sakın hayal kırıklığı olabiliyor bezen, çok sevgiler

Merhaba berceste
Malzemelerin hepsini Türkiye den temin ettim. Ben Ankarada oturuyorum, sanırım İstanbulda çok daha fazla yerde vardır.
Metro Grossmarket te hepsi var. Ankara da ise gift&gourme iyi bir seçenek. Beğenin için yürekten teşekkürler.
Sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

merhaba,sizde quick Chine'dan kurs alanlardanmisiniz?

ipek dedi ki...

Sevgili Anonymous (adını yazmamışsın o yüzden böyle hitap ettim kusura bakma)
Hayır ben kurs almadım, gitmeyi düşündüm ama karar verdiğimde kurslar bitmişti. Kitaplardan ve internetten öğrendim, birde izleyerek tabii.. Bu konudaki kaynakları listelediğim bir mail yazıyordum ki posting editörüm arızalandı. en kısa zamanda bu maili de yayınlayacağım.
Sevgiler
İpek

Yıldız dedi ki...

İpekcim,

mımmmm mım mımmmmm :P

Ay hiç suşi yememiş biri olaraktan ağzımın suyu aktı vallahi. En kısa zamanda sushico ziyaret edilecektir.

Bı blogger dünyası bi alem valla. Berceste seni yurtdışında biyerlerde yaşıyor zannederek, "TR'de bu malzemeler nasıl bulunuyor demiş". Sen de O İstanbul'da yaşıyor diye cevap vermişsin. Çok alem bu alem valla. Bu arada bildiğim kadarıyla Berceste UK'de biyerlerde.

Ben şöööle bakaraktan, hoso-maki sever biri olacağımı seziyorum. Avakadolu falan :P

Ay çok özledim ben seni. Bir ayarlama yapalım yahu, ben Hindistan'a gitmeden ya da döndükten sonra ;)

Sevgiyle öperim yanaklarından...
Yıldız

Adsız dedi ki...

İpek ciğimin yapmış olduğu suşilerden yamiş olduğum için çok rahat söyleyebiliyorum, tek kelimeyele NEFİS diler. Tekrar yapacağı günü iple çekiyorum.

Yesim dedi ki...

Merhaba İpek,

Senin tarifin yardımıyla süper suşiler yaptım bu akşam, ellerine sağlık. Öyle güzel, detaylı anlatmışsın ki başarısız olmak imkansız gibi. Bu arada gözümde büyüttüğüm kadar da zor değilmiş...

ipek dedi ki...

Yeşim merhaba,
İşte budur! hep söylüyorum; sushi yapmak hiç de zor değil aslında.. Burada anlatılanlarla yapabilmiş ve de beğenmiş olmana o kada sevindim ki. Hepinize afiyet olsun, bol bol sushi yiyin:)
çok sevgiler