28 Şubat 2007

Guacamole- Avokadonun en lezzetli hali

Boyalı, kimyasallı pastadan sonra sağlıklı bir tarif vermek istedim: Guacamole=Avokado dip sosu ya da avokado salatası.
Avokado nun ne kadar sağlıklı bir besin olduğunu biliyoruz. Artık ülkemizde de yetiştiriliyor ve bolca bulunuyor. Ama benim bildiğim kadarıyla tüketimi çok yaygın değil. (umarım yanlış biliyorumdur)

Bebekken Mimi ye zeytinyağı ve limonla karıştırdığım avokado püresini yedirebiliyordum ama artık bu pek mümkün değil. O yüzden de (sushileri saymazsak) avokadonun benim bildiğim en lezzetli hali olan Guacamole şeklinde sunuyorum. Şimdilik (daha ziyade cipslerin hatırına) severek yiyor.
Guacamole bir Meksika mutfağı klasiği. Dip sos olarak ya da et yemeklerinin yanında garnitür şeklinde sunuluyor.
Mutlaka denemenizi öneririm, harika bir lezzet, üstelik çok ama çok pratik. Bugüne kadar pek çok blogda tarifi verildi sanırım. Bu da benim tarifim olsun. Buradaki linkte ise çok değişik ve farklı lezzetli Guacamole tarifleri bulabilirsiniz, hepsi de denemeye değer bence. Avokado yu sevgili Tijen, sayfasında çok güzel tanıtmış ben birşey eklemeyeceğim.
Malzemeler
4-6 kişilik
  • 2 adet olgun avokado
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı dolma biber
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 çay kaşığı (bizim çay kaşıkla) tuz
  • taze çekilmiş karabiber
  • 1 adet büyük domates (ya da 2 küçük)
  • 2 adet jalapeno biberi ya da bir kaç damla acısso (Bizde Mimi faktörü var diye bunları koymadım)
  • Mısır cipsi.

Yapılışı

Avokadoları boydan keserek ikiye ayırın.
Ortadaki çekirdeği kaşık yardımı ile çıkartın.
Yine kaşıkla, avokadonun etli kısmını kabuktan ayırın.
Bir çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.
Çok ince doğradığınız soğanı ve maydonozu ekleyin.
Yine küçük küçük kestiğiniz biberleri, tuz ve karabiberi, en son da limonu (kullanıyorsanız acı sosu) ilave edin, iyice karıştırın.
Çekirdeklerini çıkarttığınız ve küp küp doğradığınız domatesleri en sona bırakın. Onları servisten hemen önce ekleyin ki Guacamole yi sulandırmasınlar.
Mısır cipsi eşliğinde servis yapın.
Afiyet olsun.
Not: Arkada görünen yapraklar, balkonumuzdaki limon ağacına ait olup, resimdeki ve guacamole yapımında kullanılan yarım limon da bu ağacın mahsulüdür. Gururla belirtiriz..:)

30 yorum:

Defne dedi ki...

İpekciğim,
ben de çok seviyorum bu sosu. Amerika'da yaşadığımız iki yıl boyunca "tostitos" (küçük kase şe4killi mısır cipsleri) ile buz sos bizim favorimizdi :). Demek balkonunuzda limon ağacınız var, ne güzel kokuyordur kimbilir.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba İpekciğim, ne iyi yapmışsın böyle bir tarif vererek . Avokadanun yararlı olduğunu bildiğim halde kendime yediremiyorum.. Yine siz mimiyi kandırmışsınız :) Benimde kendimi kandırmam lazım...

Ama sen beni kandırdın sanırım. Çook teşekkür ederim..

Ayrıca limonunuzu afiyetle yiyiniz.. :) Limon misss gibi kokuyordur. Ankara'da limon ağacı çok fantastik bir düşünce :))

Bizim bahçedeki limonlar bu mevsim rüzgardan o kadar çok dökülüyor ki limon ve portakalı nerelerde kullanacağımı şaşırıyorum... SIkıp buzluk torbalarına koyup buz haline getiriyorum. Ve yazın değişik şekilli buzları suyun içine atıyorum.. Bir de limon suyundan tabak yaptım. İçine nane koyarak geçen sene kiraz servisi yapmıştım.

Bu gidişle limonlar ziyan olmasın diye limon suyunu dondurup oyarak mobilya yapmayı planlıyorum :D

Mobilyacıdan Sımsıcak sevgiler....

Sndrfknella dedi ki...

Balkonda limon ağacı! Süper! Duyunca bile mutlu ederken insanı bir de yüzyüze bakıyor olabilmek ne büyük keyiftir kim bilir. Yaza doğru çiçekleri de ne güzel kokar onun :) Avokadoya bir ek bilgi de benden. Çıkan çekirdek bir güzel yıkanır, kuruyunca da evdeki kedilere oyuncak olarak hediye edilir ;) Çok eğleniyorlar, kedili bloggerlara duyurulur.

Sevgiler,

ipek dedi ki...

Defne Merhaba,
Ortak lezzetlerimiz gitgide çoğalıyor galiba. ben de bayılıyorum bu sosa. Ve dee pancake e tabiki:)
sevgiler

ipek dedi ki...

Zerrin ciğim, emin ol ki avokadonun bu halini çok seveceksin. Bak sana garanti veriyorum bu konuda. Bol limon,tuz ve soğan. zaten salata gibi oluyor tadı. Cips de cabası:)
Bu arada limonlarına nasıl imrendim bilsen.. Buz yapmalar, tabaklar falan.. taze limonu yedikten sonra anldım o lezzet farkını, çok şanslısın bu konuda. Bence bol bol limonata yap, hem de zencefilli tarafından:)
Sevgiler

ipek dedi ki...

Sinder çok matrak bir tasarım olmuş bu avokado çekirdeği. Süper yaratıcı, bayıldım:).
Minik ağacımız, balkabaklı muffin tarifindeki bir fotoğrafta da arka planda görünmekte. Hatta bu tarifteki kesik limon, o tarihlerde henüz yeşil yeşil dalında duruyor:)
sevgiler
İpek

munevver dedi ki...

İpekciğim,avokadoyu,senin yaptığın gibi mutlaka denemeliyim...

Ayrıca anne-babanın evlilik yıldönümlerini kaçırmışım,Kusuruma bakma.Sizlerle birlikte nice mutlu yıllar dilediğimi iletir misin kendilerine?
Pasta maceranı zevkle okudum,Pastanı çok beğendim. Kalplere bölmen çok hoş olmuş.Ama şeker hamuru benim tercih etmediğim bir şey..Görüntü müthiş olmuş ama..Tekrar ellerine sağlık.Öpüyorum seni..
(Bir de hamur yoğuramam diyorsun,şeker hamuruyla neler yapmışsın bak.)
Sevgiyle,nanelimon

Adsız dedi ki...

ben de cocuklarima bebekken yogurt ve avokadoyu pure haline getirip cokca yedirmistim simdi 5,5 yasindaki oglum hic yemiyor 3 yasindaki arada bir yiyor.
ayrica luks yemeklere antre olarak soyle bir öneri: ince kiyilmis kirmizi sogan, %10 yagli yogurt yada eksili krema, birde havyar karisimini cekirdegi cikarilmis olgun avokado yarimlarinin icine doldurarak servis yapabilirsiniz..

Berceste dedi ki...

Ben Cherimoya ile ilgili yazı yazdığımda çoğu kişi avokadodan bahsetmişti. Türkiye'de var ama ne yazık ki tanınmıyor. Ne iyi etmişsin de onunla guacamole yapmışsın! Hem deeee ellerinle yetiştirdiğin limonların suyu ile! Takdir bir kat daha arttı yani :)
Avokado öyle bir meyve ki, tek başına yendiğinde yağlı yağlı ağır geliyor insana. Ama limonu yedi mi güzelleşiyor, kekikle şenleniyor. Sonra salataların vazgeçilmezi statüsüne geçip oturuyor köşesine :) Ellerine sağlık!

Nezaket dedi ki...

Ben avakadoyu, bir dis sarimsak, biraz beyaz peynir ve kabugu soyulmus ve cekirdekleri alinmis bir domates ve limon suyu ile pure yapiyorum. Bir parca kahverengi ekmegin uzerine surup afiyetle yiyorum. KAnape olarak da cok guzel oluyor. Tarifini Tijen den almistim. Ayrica guacamole ve cipse de hayir denemez sanirim, ben de cok seviyorum :) Limon agacin ne guzel, mis gibi kokusu mutfagini sarar. Ellerine saglik, sevgilerimle

ipek dedi ki...

Münevver ciğim hoşgeldin.
Zarif dileklerini anneme hemen ileteceğim elbette, çok teşekkür ederim.
Asıl pasta maceramı (eşimin doğumgünü için yaptığım pastanın)henüz yazmadım, o daha da komik.
Şeker hamuru hazır renkliydi, yani pek yoğurmadan hemen açtım, ama açması da ayrı dert.
Yumuşak hamuru yoğurmak çok zevki aslında da, uzun oldumu çok yoruyor. Ben biraz çabuk sıkılanlardanım galiba:))
Şevk verici güzel sözlerine çok teşekkürler sevgili komşum
sevgiler
İpek

ipek dedi ki...

Merhaba isimsiz arkadaş, hoşgeldin:)
Bence senin kesinlikle isimsiz kalmaman gerekiyor, çünkü verdiğin tarif çok tarz ve hoş..
Ben bayıldım doğrusu. Ve bundan sonra sizden gelecek tarifleri bekliyorum.
sevgiler
ipek

ipek dedi ki...

Berceste, (müsadenle) sevgili dostum,
Avokadoyu tek başına yemek gerçekten pek mümkün değil. Arada sırada salatalara ufak ufak doğruyordum, fakat bu guacamole işi ve diğer türlerinin lezzeti inanılır gibi değil..
Kekik mi?? Harika bir fikir bu da, hemen denemeli..Çok teşekkür
Sevgiler
İpek

Merhaba Nezaket, (bugün birsürü sevdiğim arkadaşlarım/usta aşcılar burada ne güzel)
Bahsettiğin harika tarifi ben de sevgili Tijen in sayfasında okumuş, ilk fırsatta denemeyi düşünmüş ve sonra da unutmuştum. Şimdi sen de yazınca hemen denemek lazım. (Eşim Hakan bu sarmısak fikrine bayılacak) Gidip biraz avokado alayım ben.. Kanape fikri süper..Sağolasın
Sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

merhaba ipekciğim, sana blogumdan link verdim umarım sakıncası yoktur?!... Sımsıcak sevgiler...

Tijen dedi ki...

Sevgili İpek,
Gecikmiş bir eylem sonunda gerçekleştirildi. İpucu: Mutfakta Zen'in bağlantı listesi.
Kusura bakma ne olur.
Tijen

ipek dedi ki...

Tijen ciğim,
Ne kadar kibar birisin sen. Ne kusuru, ne demek. Çok teşekkür ederim. Senin listende olmak benim için büyük keyif.
Sevgiler
İpek

Nukhet dedi ki...

Inanri misin yillardir Avakodonun kolaylikla bulundugu ulkelerde yasiyorum daha tadina bakmisligim yok. Belki de bu konuda bir yol gosterenim yok. Cocuklara da veriliyor degil mi? Soyle Defnosa yedirmenin bir yolu var mi? Ellerine saglik. Sevgiler

Nukhet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ipek dedi ki...

Nükhet ciğim,
Avokado en çok küçük bebekler için faydalı. İçinde onlar için çok gerekli yağlardan var. Defne kuzuya tuz ve limonla püre yapıp deneyebilirsin. Ekşi seviyorsa tabi. (Mimi en çok buna bayılırdı)
Ya da yoğurtla naneyle karıştırabilirsin. Guacamole yi ise sizlerin gerçekten seveceğini düşünüyorum.
Çok sevgiler
ipek

Unknown dedi ki...

Sevgili Ipek,
Amerika'da avakadonun gobegindeyim.Bu sosu her marj
kete gidiste elime alir geri koyarim.Senden cesaretle deniyeyim diyorum.Oglum icin her hafta alirim.Omega3 yonunden cok zengin oldugunu okumustum.Ogluma kahvaltisina rende yapip yedisiyorum galiba aneside yese iyi olucak.

Ellerine saglik

ipek dedi ki...

Gülenay merhaba,
Fazlaya kaçmamak şartıyla hepimizin yemesi gereken bir besin. Bence denemenin bir sakıncası yok. Beğenmezsen bile en azından senin sevdiğin şekle nasıl sokacağını bulabilirsin belki. Tarifimde verdiğim linkte o kadar değişik çeşidi var ki, peynirlisi,yoğurtlusu vs.
Oğluna öpücükler, sevgiler
ipek

B5 dedi ki...

Ne güzel bir sayfa :) Hem de TR´den Türkce!
Cok hosuma gitti burasi.. Yas 35den buldum sizi.
Sudoku ve British Museum bile var!!! :)

Asil diyecegim avokado üzerine:
-Avokado
-Philadelphia-sade
-Rende sogan
-tuz-biber
-iki damla limon

Karistirip kanepe yapin, nefis..
Sevgiler,

ipek dedi ki...

b5 hoşgeldin:)
Demek ortak zevklerimiz var ne güzel.
Tarifi hemen deneyebilirim, bugün tekrar yapacaktım guacamole. Ama philadelphia yerine labne olur mu?
O kolay heryerde kolay bulunmuyor çünkü?
Sevgiler
İpek

B5 dedi ki...

Labne(?) olur sanirim, ben Türkiye´de yasamiyorum. Sanki philadelphia daha kolay var diye onu yazdim.
Ama mascarpone gibi tuzsuz ise biraz daha tuzlu bir peynir olmasini tavsiye edebilirim.
Selamlar :)

Adsız dedi ki...

merhaba bloğunuzu,anlatımınızı,tariflerinizi çok beğendim sık sık takip edeceklerimdensiniz,tebrikler

ipek dedi ki...

Güliz teşekkür ederim,
Beğenmene cok sevindim, herzaman gel:)
Sevgiler
ipek

pelince dedi ki...

Bu ne lezzetli ve güzel bir salata,bende denemeliyim.....

Ellerine sağlık...

Sevgilerimle

ipek dedi ki...

teşekkürler Pelin:)

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Bayilirim avokadoya. Burada maalesef cok pahali, tanesi 1 euro. Turkiyede fiyatlar umarim daha uygundur. Burada (hollanda) pahali olmasina ragmen almadan duramiyorum:) Tarif icin tesekkurler.

ipek dedi ki...

Düşbahçesi,
Burada daha da pahallı:)
kışın tanesi 6 liraya kadar çıktı. şu aralar 2 lira civarı sanırım. üstelik artık Türkiye'de çokça yetişmesine rağmen.
Sevgiler