29 Mayıs 2007

Enginar üzeri fava- bezelyeli



Enginar mevsimi geçmeden tazelerini tüketmek lazım. Bir süre sonra buzluk için stoklar başlayacak.
Favalı enginar, çok sevdiğim ve sık yaptığım bir tarif. Bu sefer "bu da benden olsun" diye bezelyeli bir dokunuş ilave ettim:) Bir enginar tarifimiz daha oldu gibime geldi. Ne kadar farklı tarif olursa, o kadar çok yeme şansı olur hissi var bende:) (Bu aralar "Yemek etkinlikleri"nde keşke enginar olsa, kimbilir ne güzel tarifler gelirdi)

Not: Ben bu postu hazırladığımda, sevgili Münevver in de aynı tarifi yapıp yayınladığını gördüm. Açıkça itiraf ediyorum; ben onun sunumunu ve tarifini daha çok beğendim. Çünkü favayı taze bakladan hazırlamış ve sıkma torbasına doldurup şekil vermişti. Birdahaki sefere ben de taze bakla kullanacağım.

Favalı , Bezelyeli Enginar
Malzemeler
6 kişi için
  • 6 adet Enginar (ayıklanmış temizlenmiş)
  • 1 adet soğan
  • 1/2 kg bezelye (tane-ayıklanmış)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 bardak sıcak su
fava için:
  • 250 gr kuru bakla (1 gece önceden ıslatılmış)
  • 2 ortaboy kuru soğan
  • 2-3 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • dereotu
Yapılışı
İnce kıydığınız soğanları zeytinyağında hafifçe çevirdikten sonra bezelyeleri ilave edin.
Tuz ve şekeri ekleyin, karıştırın.
Üzerine enginarları dizin, sıcak su ilave edip kapağını kapatın. (Düdüklü tencerede pişirmenizi tavsiye ederim, süre 15 dakika. Eğer normal tencerede pişiriyorsanız süreyi ve suyu sürekli kontrol edin)
Bu arada, 1 gece önceden ıslattığınız baklaları üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave ederek başka bir tencereye alın. Dörde kestiğiniz soğanları, tuzu, şekeri, zeytinyağını ve sarmısağı ekleyerek pişirmeye başlayın. Kaynayınca altını kısın. Baklalar iyice pişip dağılana kadar kısık ateşte pişirin. (yaklaşık 30 daika)
Baklalar püre haline geldiğinde, el blenderı yardımı ile bütün malzemeleri iyice ezin. İnce kıyılmış dereotu ilave edin
Önceden ıslattığınız minik cam kaselere bölüştürüp, soğumasını bekleyin.
Bu sırada, pişmiş enginarları genişce bir tabağa alın. Soğumuş ve katılaşmış favaları, kaselerini ters çevirerek enginarların üzerine yerleştirin. (Doğrusu bu konuda ben çok başarılı olamadım)
Bezelyeleri de kaşıkla favanın üzerine yerleştirin. Dereotu ile servis yapın.
Afiyet olsun.

Not: Yukarıda verdiğim miktarlarla oldukça fazla fava çıkıyor. Enginarda kullanmadığınız kısmı, ıslatılmış büyük bir cam kaseye dökerek sadece fava halinde de servis yapabilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta sonu Akçakoca ve civarına bir kaçamak yaptık. Bu resmi orada çektim. Bir evin bahçesi enginar tarlası haline getirilmişti. Hayatımda ilk defa enginarın tamamını ve topraktaki halini gördüm. Öyle heybetli bir bitki ki, neredeyse arabadan inip önünde selam durmak geldi içimden:)) Çok güldüm halime sonradan..

37 yorum:

gezicini dedi ki...

sevgili İpek,
yine çok nefis bir enginar yapmışın. artık usta aşçı desen kendine?
not. ben de enginar resmine bayıldım, biraz da Akçakoca resmi koysan?
sevgiler
gorki

Devletsah dedi ki...

Ben o kadar bakla pişiririm hiç fava yapmadım. İtiraf edeyim yemedim de... Ayrıca enginar tarlası çok ilginç. Geçenlerde üyesi olduğum bir fotoğraf grubuna da gelmişti. Tam hayal ettiğim gibiymiş. Bir gün bahçem olursa ben de dikeyim bari. Son olarak Gorki'ye katılıyorum. Usta Aşçı yapalım artık senin blogun adını..

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

İpekcigim,

Ben de hep enginarın nasıl yetiştiriğini merake dip dururdum, sağolasın.

Tarif süper görünüyor, evdeki enginarlar tükenince ilk yapacağım enginar tarifi bu olacak,

Sevgiler,

ipek dedi ki...

Görkem ciğim, beni çok gururlandırdın teşekkür ederim.
Acemi aşçı çok sempatik geliyor bana, usta ise çok büyük. Ben hep acemi kalayım n'olur:))
Akçakoca da Mimi peşinde koşturmaktan resim çekme şansım çok olmadı, dürüstce söylüyorum: unuttum!! Ama bir kaç şirin resim var yine de yayınlayacağım..
sevgiler, görüşürüz

Sevgili Devletşah, fava da sanırım suşi gibi; ya çok seviyorsun ya hiç.
Ben çok seviyorum.
Aranızın ilerde de iyi olması için güzel yapılmış bir favayla başlarsan, seversin gibi geliyor bana...
Usta Aşçı; aman efendim teveccühünüz:))
Sevgiler

Papatya beğenmene gerçekten sevindim. Dedim ya; kendi uyarlamalarım beğenildi mi daha bir mutlu oluyorum.
Sevgiler

Defne dedi ki...

Ben de güldüm yazdığın son cümlelere. Bir de bayıldım enginar bahçesine, görmemiştim birçoğumuz gibi daha önce. Brüksel lahanasının da bir resmini görmüş ve şaşırmıştım daha önce :).

Biliyorsun :)), bir miktar enginar stoğu yaptım, buzlukta. Baklaya gelince, hiç pişirmediğim birşey. İkidir Münevver ve sen öyle hoş sunuyorsunuz ki aklımdan geçiyor denemek. Ama tazesini alırken iyisini nasıl bileceğim peki? :)

Asıl acemi aşçı Defne :P

munevver dedi ki...

İpek'ciğim, seninki de güzel görünüyor. Haksızlık etme kendine. Favayı kuru iç bakla ile yapınca rengi sarımsı oluyor. Ben yeşil yeşil halini görünce taze iç bakla ile olanı daha çok sevdim.Sanki tadı daha değişikti. Hem daha kolay pişti İpek. Şimdi soyup,hazırlayıp, dondurucuya koymayı düşünüyorum. Eline sağlık. Bezelye ile tadı daha güzel olmuştur eminim ki..
Sevgiyle, Nane Limon

canan kufer dedi ki...

ipekcigim,
benim de senin yemeklerin ve resimlerinde bilgisayarimin karsisinda selam vermek geliyor icimden :-) bende enginar in nasil yetistigini görmemistim, sagol sayende o da gerceklesti. münevver'e de ugradim, iki enginar da farkli güzel, ellerinize saglik.

öptük,
sera-mina & canan

Sndrfknella dedi ki...

Ben ister topraktan yükselen hali, ister içbaklalı bezelyeli, ister sadece haşlama üstü limon-zeytinyağ soslu, kısaca nasıl olursa olsun Ulu Enginar'ın karşısında saygıyla eğilebilirim zaten. (Ama itiraf edeyim, bu kadar heybetli bir bitki olduğunu bilmiyordum. Helal olsun, ne diyim!)

Ellerine sağlık İpekcim, nefis görünüyor. Çok şık bir birleşim olmuş... tebrik ediyorum ;)

Öpüldünüz :)))

daimamutfak dedi ki...

Bu hafta Sevgili Münevver ve siz Enginara lezzet kattınız sayfalarınızda her ikinizede teşekkürler.Görünümler müthiş.Hafta sonu kaçamakları bazen uzun süren tatillerden daha çok keyif aldırıyor öyle değilmi?..Enğinarı toprakta hiç görmedim.Kimbilir ne güzeldir..Boyları çok uzun değilmi? banamı öyle geldi.O gövde kocaman kafayı nasıl taşıyor?..Bende bakakaldım fotograflarına...Paylaşım için teşekkürler canım...sevgiler.Neriman

Selen dedi ki...

İpekciğim,
Münevver'e de yorum bıraktım ve geldim senin enginarını görmeye. Bu aralar biliyorsun ben de enginara kafayı takmış vaziyetteyim. Hatta favalı enginarı denemek istedim ama fava hazırlamaya üşendiğimden iki farklı tarif uydurdum ve yarın sayfamda olacak :) Münevver'in de senin de ellerinize sağlık.
Öpüyorumm

Nukhet dedi ki...

Ipekcim
Gene cok guzel bir tarif eklemissin. Enginara bayildigima, senin de yemeklerini cok begendigime gore ben de yapacagim desene. Ellerine saglik.Bu arada gel son pastama bak. Optum

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Yine sağlıklı mı sağlıklı, lezzetli mi lezzetli bir tarif. Ellerine sağlık İpek'ciğim.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Canım İpek, gerçekten heybetli bir bitki ben de Kıbrısa geldiğimde bir bahçe görmüştüm bu nedir böyle diye şok geçirmiştim ağzım açık bir süre bahçeyi seyretmiştim :)

Bu sırada ben favayı sarı mercimekten yapıyorum. Enginarın üzerine oda yakışıyor. belki denemek istersin. Nefis olmuş. Ellerine sağlık.

Sıcacık sevgilerimle...

ipek dedi ki...

Defne ciğim, enginar bahçesi çok etkileyiciydi gerçekten.
Baklanın iyisini açıkçası ben de bilmiyorum. İç kabukları da soyularak hazırlandığından çok sorun olmuyor. Ama zamanını geçirmemek gerekir, kurtlanıyor diye biliyorum.
Bir laf vardı ; "kurtlu baklanın kör alıcısı olur" gibi birşeydi yanlış hatırlamıyorsam:D
sevgiler
İpek

Münevver ciğim, kesin sen bilirsin iyi bakla nasıl ayırd edilir, Bize anlatır mısın?
Bakla püresi soğumadan hemen önce içine dereotu koyduğum için benim favanın rengi hafif yeşile çalıyor, tadı da biraz daha değişiyor.
sevgiler

Canan cığım, çok şekersin.
Bir an seni ekranın, beni de enginarların karşısında hazırola geçmiş hayal ettim de, nasıl güldüm tahmin edersin:))
Çok canayakın bulduğum övgülerinle beni gururlandırıyorsun. Beğeninle mutlu oluyorum. sayenizde yemek yapmak gerçek bir hobby oldu bende, teşekkürler:)

ipek dedi ki...

Sndr, işte bu benzetmelerin yok mu, saatlerce gülüyorum.
Ulu enginar,Kedi bıyığı oltalar..(Son akçakoca gezisinde dizi dizi oltaları görünce kardeşimle göz göze gelip, patladık gülmekten)
Ben gerçekten de oradaki enginarların heybetini tarif edebilecek bir kelime aradım durdum; bulmadım. Buyrun işte: Ulu enginar.. Tam tanımı bu. Bazılarının yüksekliği 1,5 vardı.
Sevgiler.

Merhaba Neriman,
Güzel sözlerine çok teşekkür. Haftasonu kaçamakları aslında biraz yorucu olsa da, şehirden biraz olsun uzaklaşmak çok keyifli gerçekten.
Enginarlar gerçekten çok büyükler, yukarıda Sndr e de yazdım, boyları tahminim 1,5 m. Belki daha fazladır. Ama gövdeleri o kadar kalın ve yaprakları o kadar geniş ki. Tam tabiriyle "Ulu Enginar" :))
Sevgiler

Selen dedim ya, keşke herkes bir farklı enginar tarifi yapsa her gün yesek:) seninkileri merakla bekliyorum. Favayı hiç yapmadıysan dene bence, çok kolay bir yemek aslında.
Bunları beğenmene sevindim,
Sevgiler

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim sağol arkadaşım. Bu aralar Mimi hasta ve evde diye buralarda az dolanabiliyorum. Bu yüzden henüz senin pastayı görmedim, hemen bakmam lazım.. Kimbilir neler döktürdün bu sefer. Sana acelden yazamadım ama geçen postunda anlattığın pizza maceran çok şekerdi; hızlı çekim gibi:))
Sevgiler

Burçin ciğim çok teşkkür ederim, beğenmene sevindim
Sevgiler

Merhaba Zerrincik:) Böyle seslenmemden umarım rahatsız olmazsın, senin o bıcır bıcır ve şen yazıların bende bu sevecen hissi uyandırıyor çünkü. İsteemzsen söyle lütfen.
Enginar konusundaki hislerime de tercuman oldun işte. O nasıl heybet öyle değil mi?? Ulu Enginar!!
Sarı mercimekli fava yı lütfen en kısa zamanda yazar mısın, çok ilgimi çekti,
Sevgiler

meltem dedi ki...

Ama ben de aynısını yapacaktım :)

ellerine sağlık ben çok severim.

sevgiler

Minik Kus dedi ki...

Nedir bu enginar tarifleri boyle... Sanki herkes bana illa enginar yap diye baski yapiyor. Hepsi birbirinden guzel enginar tariflerim oldu ama Turkiye'ye gitmeden deneyemiycem ki hic birini. Benim yerime de ye bir daha ki sefere olur mu? Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor.

Sanem dedi ki...

Gercekten cok kendinden emin bir sebzeymiş kendileri, bundan sonra inadı bırakıp pişirmeliyim. İtiraf ediyorum yıllar var yemiyorum ;(

Adsız dedi ki...

Canım İpek, istediğin gibi seslenebilirsin. Baksana ben sormadan canım demeye başlamışım bile :))

Sarı mercimekli fava tarifini bir girit yemekleri dökümanında okumuştum. Ama tüm yemek kitaplarım ve netden indirdiğim dökümanlar İstanbul'da kaldığı için aklımda kaldığı gibi yapıyorum. Bakla favasına göre çok farklı değil bakla yerine sarı mercimek koyuyorsun. Ben blanderden geçirirken 2 yemek kaşığı çiğ krema katıyorum. Kıvam veriyor. Sarımsağı biraz fazla tutuyorum. Bir de zeytinyağını içine çok fazla koymuyorum fava haline geldikten sonra üstüne gezdiriyorum. Bir de bu tür yemekler için özel zeytinyağı hazırladım. Otlu. İçine taze otları koydum. Üstüne gezdirdiğinizde müthiş lezzetli oluyor.

Umarım denersin ve beğenirsin. ben bakla enginarı birbirine çok yakıştırıyorum ama bence sarı mercimekte enginara güzel eşlik ediyor :)

Sımmsıcak sevgiler...

Bu sırada blogumdaki ilk tariflerimden biri enginarlı börekti. Enginar seviyorsanız bir deneyin derim: http://misss.blogcu.com/1384247/

Ben çok sık yapıyorum.

ipek dedi ki...

Meltem, sen de yap.. Ne güzel herkes enginar seviyor.
sevgiler

Minik kuş yoksa enginar da mı yok oralarda?? Biz de hakikaten nerdeyse gözüne gözüne sokuyoruz herkesin bu enginar tariflerini:)) Mevsimi ya şimdi..
Kesin dönüş mü var, yoksa tatil için mi geliş?
Sevgiler

Sanem sırf inattansa, gerçekten bırakmalısın bu inadı, ulu enginarı kızdırmaya gelmez.:))Ama sevmiyorsan o ayrı tabii. Öylesine faydalı ki mu meret ne yap yap ye bence.
Sevgiler

Zerrincik, harika bir tarif, cidden deneyeceğim bunu. Peki mercimeğin özellikle sarı olması gerekiyor mu?
Otlu zeytinyağı tutkusu bende de var:))
Sevgiler, teşekkürler

Adsız dedi ki...

İpek, tavsiye edilen sarı mercimekti. Kırmızı mercimeklede olur diye düşünüyorum. Aynı aileden nasılsa.. :) Yabancı değiller... Denersen sonucu merakla bekliyorum..

fethiye dedi ki...

ipekcigim, bu tarif de munevverinki de cok hos. elimde tazecik baklalar, enginarlar varken yesilini deneyecegim insallah, ama ikinize de fikir icin tesekkurler ;)

Devletsah dedi ki...

Ayy. Akşam akşam güldürdün canım... "Kurtlu baklanın kör alıcısı olurmuş." Şekerciğim o sözümüz "kör atın kör alıcısı olumuş" şeklinde. Ama aynı manâya gelir değil mi... Yani ben bundan sonra arada seninkisi gibi kullanayım..

Selcen Şenocak dedi ki...

canım ellerine sağlık enginar fava ilede çok güzel görünüyor sen benim enginar çeşitlerimi çoğaltıyorsun teşekkür ederim sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Ipek,

Kuru bakla ile fava dan baska ne yapilabilir acaba, bir fikrin var mi??

Simdiden cok tesekkurler,

Bobby ve Emine nin annesi

ipek dedi ki...

Zerrincik, ben de sarı mercimekle deneyeceğim, daha önce hiç yememiştim zaten merak ediyorum.
Sevgiler

Fethiye merhaba, küçük çaplı bir enginar etkinliği gerçekleşti sanki kendiliğinden:) Herkes ne kadar güzel tarifler yayınlıyor ve ne Sgüzel fikirler çıkıyor. Bende bundan sonraki enginarımı taze baklalı fava ile yapacağım. Daha önce yayınladığım," asma yaprağında enginar"ı da şiddetle tavsieye ederim:)
Sevgiler

Devletşah daha kimbilir ne değişik versiyonlar vardır aynı anlama gelen.
Zengin Anadolu bu; her yörede bir eşelesen kim bilir daha neler çıkar:) Hepsinin hala kullanılıyor olması; işte asıl güzel olan da bu zenginlik..
Sevgiler:)

Almula rica ederim, aslı ben sana teşekkür ederim ki, tariflerimi beğeniyor, bana güveniyor ve uyguluyorsun.
Sevgiler:)

Sevgili B&E nin annesi,
Beni öyle bir can damarımdan yakaladın ki şimdi sen:)) Hiç aklımda yokken harika bir konu soktun aklıma.. Hemen "olabilir sanki" diye düşündüğüm bir iki şey geliyor aklıma da, önce bir deneyip hakikaten olup olamayacağını göreyim; sonra zevkle paylaşırım buradan.
Fikir için çoooook teşekkürler
sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İpek,
öncelikle ziyaret ettiğimiz ve arkadaş olduğumuz bunca ortak blog varken seni neden bu kadar geç keşfettim diye kendime kızdım. Sevgili selen'in verdiği link ile sana ulaştım ve kendisine çok teşekkür ediyorum.
Siten çok güzel şimdi geriye dönük de kurcalamaya başlıyorum. İzninle senide linklerime ekliyorumki hergün gelip bakayım.Ben enginarıda favayıda ayrı ayrı çok severim, ikisinin birleşimi eminim güzel olmuştur.
Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Ipekcigim, o amatorluk-acemilik heyecanlarindan bir siringaya koysalar, arada bir bana zerketseler..Bu gunlerde ne acemilik, ne ustalik bendeki..
Gecen senelerde bu tarifin bezelye favali versiyonunu bir kac kere ustuste pisirip sonra da unutmustum. Buzluk bezelyeleri ve bolca dereotuyla, himm..
Kuru baklaysa bizim eve babaanne tarifiyle yaprak sarmasi ici olarak giriyor..Aksamdan islanip ayiklanmis kuru ic bakla, bulgur veya yarma, bol sogan, bol domates, bol yesillik :)

Berceste dedi ki...

Favaya da enginara da bayılırımmmm! Oh nefis!
Çiçek açmış halini gördün mü hiç enginarın İpek? Bazıları eve kartlaşmış enginar alıp, çiçek açmasını bekliyorlarmış. Harika çiçeği var. Pazarda enginar satan bey söylemişti, ben de internetten çiçeğini bulmuştum...

ipek dedi ki...

Müge hoşgeldin,
Umarım önceki tarifleri de beğenirsin. Münkün olduğunca pratik ve sağlıklı olmasına çalışıyorum tariflerin, olabildiğince elbette:) Çünkü malum Mimi faktörü var, arada muffin, kek, birşeyler tutturuyor:))
ben de senin sayfana bakmak istedim ama profilin paylaşıma açık olmadığından adresini bulamadım.
Sevgiler:)
İpek

Betül nerelerdesin sen gerçekten? Tavuklu tatlıda takıldın kaldın.
Bak şimdi!.. Bir de müthiş tarif anlatıyorsun: Yapsana şu baklalı bulgurlu sarmayı,o nasıl güzel şey öyle, deli olacağım meraktan şimdi..
sevgiler

Dilek "ulu enginar" sanki yeterince güzel değilmiş gibi, bir de çiçek mi açıyormuş?? Yine birşey öğrenmeme sebep oldun. Pazardan kart alayım çiçeklensin diye de, kıyamam ki bekletmeye...Kart, mart, oturur yerim:D
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Enginarı çok severim ve malesef ailede bir tek ben severim. Beş altı enginar tarifim var ama böylesini hiç denemedim. Çok güzel görünüyor.

ipek dedi ki...

Adacım,
Bu çeiştlemeyi kendim uydurdum sanıyordum ama, yapan varmış meğer.
Aileye enginarı sevdirecek tarif bence: Asma yaprağında enginar dolma!
Süper, tavsiye ederim:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba;

Sayfanzı, tasarım, fotograflar ve anlatım herşey çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık...

ipek dedi ki...

Teşekkür ederim Luka:)
Sevgiler

Berceste dedi ki...

Çiçeği ve çiçek çanağı yenen iki bitki varmış. Biri enginar, diğeri de karnabahar! Fotoğraf için sadece minik bir arama yapabildim. Buraya bir bak istersen: http://www.lifesci.ucsb.edu/~wallenstein/photos/pages/artichoke%20flower.htm

ipek dedi ki...

Bercest bayıldım ulu enginarın çiçeğine.
Araştırma için teşekkürler:9
Sevgiler