22 Temmuz 2007

Sangria


Acemi aşçı bu aralar içeceklere takmış vaziyette.
Gerçi, şimdi vereceğim Sangria tarifi, yine meşhur "40 gün 40 gece şenlikleri"nden. "Masada tarifsiz yemek kalmayacak" demiştik ya hani..

Sangria, İspanyol usulü bir tür punch. Yani şarap, aromalı içecekler ve meyvelerin karışımı bir içecek. Değişik hazırlama reçeteleri mevcut. Aşağıda sunacağım reçete, en tipik olanı.
Sangria genellikle tek başına ve gündüz içilen bir içecek. Yani yemekle pek iyi gitmediği bilinmekte. Kalabalık davetlerde sangria sunmak, yazın özellikle çok keyifli. Bir ara, ClubMed lerin geleneksel içeceği haline gelmişti:) Şu aralar, bildiğim kadarıyla Mojito'nun popülaritesi güzelim Sangria'yı biraz
demode (!) hale getirdi:)

Malzemeler:

  1. 1 büyük şişe kırmızı şarap
  2. 2 adet elma
  3. 2 adet portakal
  4. 1 adet şeftali
  5. 1 limonun kabuğu
  6. 1 bardak portakal suyu
  7. 1/2 cup toz şeker
  8. 1/4 cup portakal likörü
  9. 1/4 cup brandy (Rom da olabilir)
  10. 1 kutu ananas konservesi
  11. Dilerseniz soda (Reçetede var ama ben pek tavsiye etmiyorum)
Yapılışı :
  • Elma, portakal ve şeftaliyi soyduktan sonra, küp küp doğrayın.
  • Limonun kabuklarını (varsa limon kabuğu soyucusu ile) rendeleyin. Limonları dilim dilim kesin.
  • Ananasları ufak ufak kesin,
  • Bütün malzemeleri (soda hariç) ve meyvaları büyükçe bir kaseye doldurun. Ananas suyundan yarım bardak ilave edin
  • Bir gece boyunca üzeri kapalı olarak buzdolabında dinlendirin.
  • Ertesi gün, soğuk olarak ve dilerseniz soda ekleyerek servis yapın.

Notlar:
  • Sangria hazırlandıktan sonra mutlaka, en az 8 saat dinlendirilmeli, gerçek tadı ancak böyle ortaya çıkıyor.
  • Bu içecek mideyi rahatsız etmediği için tercih edilebilir.
  • İçimi çok keyifli ve rahat olduğu için, fark etmeden dozu kaçabilir, aman dikkat:)
  • Geleneği, pişmiş toprak kaplarda sunmak olsa da, küçük cam çay fincanları, ya da ufak bardaklarda, ama mutlaka ufak bir çatal eşliğinde sunulması gerekiyor. Çünkü içindeki meyvelerin lezzeti muhteşem.

12 yorum:

Defne dedi ki...

Ben içip de serinleyenlerdenim, pek bir güzeldi. Ellerine sağlık İpekciğim. Bugün sıkıntımı hiçbirşey hafifletmiyor, keşke vakit bulabilseydim, senimle sohbet edip kafamı dağıtabilseydim.

Adsız dedi ki...

Canım İpek, Barcelonaya gittiğimde saat 11-oo gibi içmeye başlıyorduk Sangriayı ve akşama kadar Leyla gibi dolaşıyorduk müzelerde .. :)


Nefis bir tat. Geldikten sonra yapmak için çok uğraştım ama bir türlü oradaki tada erişemedim.

Aman erişmeyeyim diyorum bir taraftan yoksa yine sabah başlayacağım burada içmeye :)))

Sımmsıcak Kıbrıs'tan sıcacık sevgiler...

Adsız dedi ki...

inanilmazsiniz sangria harika gorunuyor.

Bir kac denemem olmustu daha cok meksika sangria tarifleriyle, o biraz daha tembel isi galiba.bu haftasonu mutlaka tarifinizi deneyecegim.

bir irlanda tatili sirasinda irish sangria deneme sansim olmustu onlar irish whiskey ve bildigimiz sprite ile hazirliyorlarmis, normalde viski icebildigim bir tat degildir ama sprite, sarap ve kirmizi erikle birlikte enteresan bir hale gelmisti. ama alkol orani biraz daha fazlaydi haliyle. tadi normal ispanyol sangriasina gore biraz daha buruk.

otlu peynir ve su bildigimiz diyet biskuvileri (altinbasak) sangria ile oldukca guzel gidiyor.

tekrar ellerinize saglik

ipek dedi ki...

Defne ciğim, hiç sorma..
Bu gün içim boşalmış gibi hissediyorum. Bir an önce bir araya gelip şöyle güzel şeylerle doldurmak lazım içimizi.. Cuma kulaklarını çınlattık, devamı keyifle gelsin...
Öpüyorum.

Zerrin cik, Ben de buna dudağımı bir deydirdim mi, farkında olmuyorum bardağın dibi nasıl geliyor:))
tarifi birebir uygulayıp, yetrerince de bekletirsen özlediğin sonuca ulşacağını tahmin ediyorum.
Sevgiler

Merhaba sevgili Bahar,
Seninle gerçekten de damak tatlarımız uyuşuyor.. Önceki denemelerimde ben de ClubMed de bayıldığım o tadı yakalayamadım. Ama bu tarif son noktayı koydu, bayıldımm..
Kraker ve peynir fikri çok güzel. zaten bir arada çok sevdiğim tatlar. aklıma rokforla da denenebileceği geldi.
sevgiler

Nukhet dedi ki...

Ipekcim
Ama olmazsa boyle birbirinden guzel ickileri hazirlayip sunuyorsun ickiyi rahatlikla bulamayan bu memlekette Nukhete bunlari deneyemiyor. Simdi sen bana duty free den brandy , sarap falan tasitacaksin anlasilan. Opuyorum ellerine saglik.

Sndrfknella dedi ki...

Bundan sonra 24 saat damardan Sangria almak şart oldu... bazı şeyler ancak o zaman katlanılır olur sanki... hatta hatta haydi eller havaya, değil mi İpek'cim? Anladın sen onu ;)))

Kocaman öpüyorum,

Sevgiler :))))

p.s. Hocam bir de Margarita tarifi versen diyorum... hani şöyle benim gibi tuzlu-ekşi severlerin ağzına layık :D

Aslı Cin dedi ki...

İpek, bu fotoğraflardan sonra bu blogun gediklisi olacağım, anlaşıldı.:)

Aslı Cin dedi ki...

Bir de sorum var, Brandy yerine bacardi koysak olmaz mı?

gezicini dedi ki...

İpekçim
yine harika içecekler yaratmışın, eline sağlık. benim bu günlerde canım bol limonlu soğuk çay istiyor. sabahki demlediğim çayı süzerek içine limon ekleyerek kendime buzlu limonlu çay yapıyorum. ah tatile gitsek de sangria içsek!
sevgiler
gorki

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim, gerçekten hiç satılmıyor değil mi?
Bizim de son içişlerimiz galiba, yakında bizim buralarda da pek bulamayacağız gibime geliyor:))
sevgiler

Sndr ciğim,
haydee hoppaaa!!!ve de lay lay lom:)
Bu gün Meksika yemek tarifleri olan bir kitap aldım. Bil bakalım ne tarifi çıktı içinden.
Margaritaaa!!
Azz sonra! Bu kanalda...
Optüm seni:)

Aslı cığım, kapımız her zaman açık bekleriz:) Bu aralar tarifler, artık sıcaktan mı deseek, yoksa bilmem neden desek, biraz sulu ve puslu:)
Brandy yerine Bacardi olur mu, sanırım olur. Ben siyah rom kullanmıştım, beyazı da olur nasıl olsa:)
Sevgiler

Gorki, buzlu çay da iyi fikir, ama sangria için tatili beklemeye ne gerek var ki?
Sevgiler

MorKoyun dedi ki...

Ismini, yorumlarini, hep gorup ugramayi unuttugum bloglardan birine daha donmus bulunuyorum:) Ilk yorum Sangria'ya kismetmis:)Bir not da benden, icindeki meyveler alkolu en cabuk ve cok tutan kisim oldugundan, aman bu meyveler ne guzelmis boyle tatli tatli diyerek doz asilmamali. Caktirmadan ve saglam carpiyor:))

ipek dedi ki...

Mor koyun merhaba,
Yorumlaarının sıkı takipçisi olsam da, sayfana yeterince sık uğramadığımı fark ettim ben de. Oysa frekanslar benzer yayınlar yapıyor sanırım:) daha sık görüşelim..

Bizim buralarda bu aralar cehennem sıcakları, yanısıra su kesintileri ve elbette seçim sonuçları birleşince, "sangria bizi kesmez, meyvelerini de yiyelim, çok çok yiyelim!" durumundayız:)
Sevgiler