Yapılacak işler birikmiş. Yazılacak yazılar birikmiş. Üstelik hepsi de keyifli şeyler. Hepsinin arasında en çok kafamda toparlamaya çalıştığım da Selen'in Minik Eller Mutfakta etkinliği. (etkinlikteki emeği için, Selen'e şimdiden teşekkürler)
İstiyorum ki, Mimi'yi keyifle sokayım mutfağa. Onun da gerçekten yapacağı üstelik de keyif alacağı birşey olsun. Hem de daha önce yazmadığım, işe yarayacak bir tarif olsun.
Ben düşüne-durayım, süre kısalıyor, zaman yaklaşıyor. Ama bir gün, herşey kendiliğinden oluveriyor:
Hafta sonu çiftlikteyiz yine. Sonbahar oralarda başka güzel. Harika zaman geçiriyoruz.
Bir öğle vakti, görevli hanımlar yemek yapıyorlar, nefis kokular geliyor mutfaktan. Ne pişiriliyor diye bakmaya gittiğimde bizimkini masada buluyorum: Yağ Mantısı yapımına yardım ediyor! Önce çok sevdiği yumuşacık hamurla oynamaya başlamış, sonra göstermişler, o da yapmış..
Bana yalnızca fotoğraflamak kaldı.
Biliyorsunuz Kayseri'nin mantısı çok ünlü ve diğer yörelerde yapılan "mantı"lardan oldukça farklı (ve de zahmetli) Babaannem Kayserili olduğu için bu güzel mantıları doya doya tatma şansımız oldu. Ancak yapılışlarını hala bilmem, cesaret de edemem..
Çiftlikteki hanımlardan tarifi aldım. Ancak onlar hep göz kararı ve çok kalabalık sofralar için yaptıklarından, miktarları kitapları araştırarak verebildim.
3 çeşit Kayseri mantısı var:
- Su mantısı (en meşhur ve en zahmetli olanı bu, ve de en lezzetli.). Suda haşlanarak yapılıyor
- Tepsi mantısı, tepsiye dizilerek fırında ya da ocakta pişirilerek yapılıyor.
- Yağ mantısı. mayalı hamurdan ve ne yazık ki yağda kızartılarak yapılıyor.
Malzemeler:
6-8 kişilik
Hamuru için:
- 5 su bardağı un,
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 su bardağı süt
- su
İçi için
- 200 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- tuz, karabiber
- maydanoz
- 4 adet domates
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- sarmısaklı yoğurt
Yapılışı:
- Hamuru yapmak için, una tuzu ilave edip karıştırın, tezgaha ya da bir kaba boşaltın, ortasını havuz şeklinde açın.
- Bu arada kuru mayayı ılık suda şeker ile eritin, kabarmasını bekleyin.
- Kabarınca, süt ve zeytinyağı ile birlikte una ilave edip karıştırmaya başlayın. Suyu ilave edip, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini ıslak bezle örtün ve kabarmasını bekleyin.
- Bu arada soğanı rendeleyip kıyma, maydanoz ve bahartalarla karıştırıp iç hazırlayın.
- Üzeri için domatesleri rendeleyip, yarım çay bardağı z.yağı ve salçaiel iyice pişirin.
- Hamur kabarınca bezelere ayırıp oklava ile kalınca açın (6-7mm)
- Tahmini 5x5 cm lik karelere bölün.
- İçlerine kıymalı karışımdan koyarak, Mimi'nin yaptığı şekilde katlayın.
- Bol kızgın yağda kızartın (fazla kızartmayın )
- Üzerine sarmısaklı yoğurt, domates sosu ve dilerseniz baharatlarla (kuru nane, pul biber) servis yapın
30 yorum:
ONUN ELLERINI YESEK O MANTI YERINE..
mimicigim,
ne güzel yakismis senin ellerine manti yapmak??!!! harikasin, sigara böreginden sonra senin ellerinden manti da yemek isterdim. seni cook coook öpüyoruz ve sana sonra sera-mina nin resimlerini gönderecegim. o da kurabiyelerle ugrasti.
öptük,
sera-mina ve canan
Mimiciğim büyük bir ciddiyetle kendini işine vermiş:) Güzel de olmuş. Baktım da tepsideki diğer mantılara benzemiş. Ellerine sağlık, yerler o güzel, yumuk elleri:))
Sevgilerimle...
Ah, ben o minik elleri yemez miyim? Nasıl da kendini vermiş. Aferin ona.
İpek, yağ mantısını ben de pek sevdim. Kayserili bir hanımda yemiştim. Kendim yapmadım hiç. Ama pek lezzetliydi.
İkinizin de ellerine sağlık. O minik elleri benim için öp olur mu?
Sevgiyle, Nane Limon
hamur gibi beyaz hamur gibi puf puf mimicim...ellerine sağlık çok lezzettli görünüyorsunuz...önce mantı üzeri tatlı olarak seni isterim...çok öpüyorum o pamuk doldurulmuş gibi görünen yanaklarından...yaa çok da açıkmıştım yaa...c.baran erdoğan
Acemi annenin usta kızı :) benim tatlı Mimi'ciğim!
Ah canım benim :)
Annesi gibi hem meraklı hem de becerikli olacak besbelli!
Ben yeni yazını okurken Mayacığım yanıma geldi ve ne dedi biliyor musun? "İşte aykadaşım... sonraki fotoğrafı görünce de "işte yine aykadaşım" :) Ben de "arkadaşın neler neler yapmış" dedim...
İkinizi de sevgiyle kucaklıyoruz :)
opss.. Yorgonun userid açıkmış, mesajı bırakan bendim ama gönderdiğim anda fark ettim. Tekrar sevgiler...
Severim ben o tatlı şeyi. Ah Maya'cığım da bu yaşa gelip halasıyla birlikte çalışacak mı mutfakta? Görecek miyiz o anları?
Kıymet,
vermeeeeemm:)) Elleri ve ayakları benim, ben yiyorum onları.. Ama belki bir seferlik??: olabilir, seni çok sevdiğimden o da:)
sevgiler
Canan cığım kim bilir o yumuk eller neler yapmıştır. Bu etkinlik şimdiye kadar gördüklerimizin en "yumuk yumuğu" olacak gibi:) Merakla bekliyorum,
sevgiyle kucaklıyorum ikinizi de,
Bocuruk, yeni fark ettim ki fotoğrafta Mimi nin yaptığı mantıları işaretlememişim. Hemen notumu iliştirdim:)
dediğin gibi, büyük bir ciddiyetle yaptı mantılarını..
sevgiler
Münevver ciğim, bu çok lezzetli mantıları lütfen yap, hele ki beğendiysen. Sizinkiler çok beğenecekler eminim. Bunları en iyi sen yaparsın bence. Sonra belki karşı kapıya da bir tabak gönderirsin??:)
sevgiyle,
Sevgili Baran, çok şekersin:)
sevgiler..
Defneciğim, çok özlettin bu sefeeer!! hafta içi bir Kale yapalım artık!
sevgiyle kucaklıyorum seni..
Çok seviniyorum bunları duyunca Papatya'cığım. Demek ki bilgisayar karşısına kızımı da alıp bak bu Sera-Mina, bak bu Maya diye tanıştıran tek ben değilim:)) Sanal da olsa onlar artık birbirlerini tanıyorlar (Bilgecik ile zaten tanıştılar) ve umarım bir gün gerçekte de tanışıp, birbirlerini bizim birbirimizi sevdiğimiz kadar severler..
ikinizi de öpüyorum
Tijen, elbette göreceksin, üstelik de çok kısa bir zaman sonra. Yakınlarda biryerlerde bir çocuk varsa, zamanın ne kadar hızlı aktığına bizzat şahidim!
sevgiler
Insanın gercekten mantı yemek yerine, onun parmakcıklarını öpesi geliyor. "Övünmek gibi olmasın"; ben de Kayseri'liyim ve bayılırım bu lezzetlere maalesef. Ben pek beceremiyorum bu güzellikleri ama bir teyzecigim var ki, isin erbabı maasallah.Bakmak isterseniz http://fatorakci.sitemynet.com/ adresinde kendi sitesinde "kayseri yemekleri" bölümünde orjinal görüntüleriyle hazırlamıs. Öpüyorum Mimicigi...Sevgiler...
Cok sanslisin valla, bu kiz kucuk yasta almis sazi eline :))
O mini mini ellere sağlık,
kimbilir ne tatlı olmuştur...
Sevgilerimle...
Miminin güzel ellerine sağlık:)..
Onun fotoğraflarını görünce benim o yaşlardaki zamanlarımı düşündüm. Babaannemle kurabiye pişirirdik biz de haftasonları:).
O minik elleri bir kez de benim için öper misin İpekcim:).
Sevgiler:).
aslı
ayyyyy massalllahhhhhhhhhhhhhh 40bin milyon kere mantilara bakamadim bu guzel kiza bakmaktan bence o yandaki guzel gozlerini diktigiresmi kaldir nazar degmesin masaallh tekrar tekrar cok gzel bir kiz buuuuuuuuu
Mimi de annesine çekmiş, boynuz kulağı geçecek gibi geliyor bana.
Ben kesin yiyeceğim bu mimiyi...
Öncelikle bu kadar geciktirdiğim cevaplar için hepinizden özür dilerim sevgili arkadaşlarım. Ben de, herkes gibi oldukça keyifsiz bir ruh hali içerisindeyim. Saygısızlık yaptığımı düşünmeyin ama içimden bir süre hiç bir şey yazmak gelmedi gerçekten de..
dgül, teşekkürler:)
verdiğin adrese hemen baktım. Dediğin gibi, tam anlamıyla gerçek Kayseri mutfağı. Bayıldım..
sevgiler
Limonçiçeği,
Onun elinden, azminden hiç birşey kurtulmaz..En sevdiğim özelliklerinden biri de bu:))
Teşekkürler, sevgiler
Özlem, pamuk gibilerdi:))
sevgiler
Aslı cığım, bu etkinlik galiba hepimizi ( daha ziyade bizim yaş grubunu)çocuk olup da mutfakta birşeyler başarmaya çalıştığımız günlere götürdü..
Öperim elbette:))
sevgiyle..
Nino, çok teşekkürler:)
Burada o kadar çok sevgi dolu insan var ki, onların iyi duyguları çepe çevre her yanı sarıp, nazar mazar içeri sokmaz:))
sevgiler
Aslı cığım, bunlar her konuda bizi sollayıp hızla geçip gidecekler yanımızdan... Biz daha ne olduğunu anlayamadan, onlar başka bir konuda yelken açmış olacaklar.. Tüm klabimle böyle temenni ediyorum..
sevgiler
Devletşah, iyi ki Ankara'da değilsin valla.. çünkü sen dediğini yaparsın, bilirim:)
sevgiler
slm canım...
hem kız çocuğu hem hamur...
işte müthiş ikili....
mantı yaptığını erkek anneleri duymasınlar....bu zamanda maharetli kız aaazz....
ellerine sağlık...çok cici olmuşlar...
Maşallah Mimiye. Güzel ellerine sağlık ne kadar da güzel mantı yapıyor çok da leziz görünüyor. Sevgiler...
Ellerine sağlık minik miminin. Nasılda ciddi ciddi yapıyor işini. İnşallah daha çok mantılarını yersiniz. Sağlıkla. Sevgiler....
Merhaba Disal,
Bu aklına koydu mu mantı da yapıyor sushi de:)) Yeter ki işin içinde oyun olsun:)
Teşekkürler,sevgiler
Almula merhaba,
Gerçekten de yaptıkları diğer mantılardan farklı değildi.:) Sonra afiyetle yedi kendi yaptıklarını..
sevgiler
Aslı gerçekten de ne ciddi bir ifade var suratında değil mi??
Ona ya hamur ya kağıt kalem ver, sonra geç karşısına seyret:)
teşekkürler, sevgiler
İpekciğim,
Ancak gelebildim yorum yazmaya. Mimi'nin ve senin ellerinize sağlık. Yine mükemmel görünüyor. Mantı Mimi fıstığımın eline çok yakışmış ;)
Tesadüfün böylesi.. Önceki gün Isvicre'den bir arkadas manti yapmaktan bahsetmisti.
Ne yapmayi bilirim ne de etrafimda yapan birini bulabilirdim. Internet derken Mimi den ögreniyorum :)
Demek yag mantisi da var, ya da o isimle aniliyor. Asya'dan itibaren buraya dogru her ülkede var demek..
Deneyecegim bu hamur tarifi ile :)
Sevgiler ikinize de,
Sayın abonemiz bu bir bant kaydıdır. En kısa zamanda laptopunuzun yanına gitmeniz rica olunur. zzzzzzzzzzzzz Sayın abonemiz bu bir bant kaydıdır. En kısa zamanda laptopunuzun yanına gitmeniz rica olunur.
Önce o mantı yapan minik tatlı parmakları, sonra da mantıyı yemeli şimdi.:) Ellerine sağlık. Görüntü bile anlatmaya yetiyor lezzeti...
Önce herkesten özür dilerim. Yorumlarınıza cevap yazamadım bir türlü. Çünkü tatildeydim ve laptopumu yanıma almadım. Bu yüzden de sayfama bakma şansım olmadı.
Selenciğim teşekkürler,
Etkinlik çok güzel oldu, eline sağlık.
Sevgiler
b5 duruma ben de güldüm:)) Mantı tarifini Mimi den öğrenmen gerçekten matrak bir durum:) Denemenin sonucunu Mimi ye de haber ver mutlaka olur mu??
Sevgiler
Geldim Deniz ciğim, kavuştum laptopuma:))
En kısa zamanda görüşmek üzere...
Fig ciğim, teşekkür ederiz:) Bu minik eller değdiği her şeye lezzet katıyor:)
sevgiler
merhabalar...
bu tarifin aslı Manisa Alaşehir'e aittir ve ismi KAPAMA dır.
sadece birkaç dükkanda yapılır ve öğle saatine kadar tükenmiş olur. hamur yağda bekletili ve elle açıldıktan sonra bokça şeklinde kapatılarak yağda kızartılır.et suyu ve maydanos eşliğinde servis yapılır
Yorum Gönder