01 Aralık 2007

Tortilla ekmeğinde ıspanaklı dürüm


Çok pratik tariflerden biri daha:
Ispanaklı dürüm (adı benim uydurmam, aslında dürüm pek sayılmaz çünkü tortilla ekmeğinde yaptım)
Öyle uzun uzun malzeme listesi falan vermiyim, şöyle kısaca anlatayım durumu:

  • Daha önce evde sürekli pişmiş ıspanak bulundurduğumdan bahsetmiştim ya; işte o ıspanaklardan (aşağıda yapılışını yeniden yazdım) tortilla ekmeğinin arasına yayıyoruz.
  • İki, üç dilim taze kaşar ( mozarella da harika olur)
  • 3-4 minik dilimlenmiş kurutulmuş domates ile dürüm şeklinde sarıyoruz.. (Bir de, Nomu oriantal ile tatlandırırsanız, parmakların yenmesi durumu olabilir)Hooop fırına, ya da mikrodalgaya..
  • Süre: peynir eriyene kadar.

Sonra isterseniz ikiye bölerek, isterseniz iki parmak kalınlığında dilimleyerek servis yapıyoruz.
Hepsi bu kadar!




Evde hep bulundurulan ıspanak kavurması:
(Hep bulundurulan=hep yapılan, sık tüketilen. Ispanağın pişmiş olarak bekletilememesi gerektiği bilgisini aldığım için bu notu yazıyorum. )
  • 2 adet kıyılmış kurusoğan , 3 kaşık zeytinyağında sotelenir.
  • Üzerine yıkanmış suyu iyice süzülmüş 1 kg ıspanak ve bir tutam tuz eklenerek,kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Su ilave edilmez kendi bıraktığı suyu çekmesi beklenir. (30 dakika)
  • Piştikten sonra tel süzgece koyulup fazla suyu süzülür.
  • Buzdolabında üzeri stretch folyo ile kapalı olarak, bu tür yemeklerde ya da börek, kurabiye içi, etin yanına garnitür, gibi pek çok kulanıma hazır olarak bulundurulur.
  • Ya da zeytinyağı limon ilavesi ile salata olarak hazırlanır.
Afiyet olsun

25 yorum:

Defne dedi ki...

He heyt! Dolaptaki ispanagin akibeti belli oldu :). Tatli Ipek'im benim :).

Yesim'in Mutfagi dedi ki...

İpek'cim ellerine sağlık, ıspanaklı dürüm harika görünüyor, denicem :)
Sevgiler,

dgül dedi ki...

Gercekten orjinal bir lezzet gibi duruyor. Ben de ıspanak aldıgımda ya hepsini sizin gibi pisirerek ya da buharlı pisiricide haslayarak, bir kısmını kullanıyor ve kalanını da farklı denemeler icin buzluga atıyorum. Sizin tarifteki nomu oriantal nedir bilemedim, ama ses cagrısımından "mimi" olarak algılayıp, onun parmak aroması lezzetiyle yemeyi düsünüyorum...

DAMLA dedi ki...

İpek'cim,
derin dorucuyu sürekli kullanan biriyim ama ıspanağı böyle hazır tutmak aklıma gelmemişti!... İyi fikir:)
Sevgiler

limoncicegi dedi ki...

ellerine sağlık, cok lezzetli ve saglikli gorunuyorlar.. mis gibi duruyorlar..

acemi aşçı dedi ki...

Canım Defneciğim,
Ben yoruma cevap yazana kadar, sen ıspanağı yapmışsındır bile ..
Beğendin mi?
Öptüm:)

Yeşim teşekkürler:) Elimden geldiğince çok pratik ama lezzetli tarifleri yayınlamaya çalışıyorum. Beğeneceğinizi tahmin ediyorum.
sevgiler

dgül merhaba,
yanlış anlaşılmasın, ben ıspanağı dondurucuya koymuyorum. Bu şekilde pişirdikten sonra dolapta birkeç gün durabiliyor. O sırada da en kötü ihtimalle zeytinyağlı olarak tüketiliyor.
Nomu-benim müptelası olduğum-bir baharat karışımı markası, oriental onun bir çeşidi. Ama Mimi parmakları kadar lezzetli değil tabi:)) Onları arasıra ben de yemeyi aklımdan geçirmiyor değilim:))
Sevgiler..

Damla merhaba,
Ben de derin dondurucu da elime geçen herşeyi saklamaya çalışıyorum ama buradaki ıspanağı kastetmemiştim aslında. O fikri dgül verdi. Bizde pişmiş olarak saklanıp, besin değerini biraz daha koruyabilmek adına, birkaç gün içerisinde bir şekilde çeşitlenerek tüketiliyor. Ama acil durumlar için çok iyi bir fikir.
sevgiler

Teşekkürler limonçiçeği, gerçekten çok lezzetliler, gönül rahatlığıyla tvsiye ederim.
sevgiler

canan's culinaria dedi ki...

ipekcigim,
ispanagi cok ama cok seven birisi olarak, tarifini görünce bayildim ve cok daha kötü...agzim sulandi felaket canim istedi. ispanak, mozarella, hmmm harika. ellerine saglik,
kocaman sevgiler,
canan

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

ipek şu anda okuldayım ve karnım gurulduyor ,bu güzelliği görüp nasıl tost yerim şimdi..
ellrine sağlık...

Ilker Erdem dedi ki...

Ipekcigim gercekten nefisss gorunuyor. vallahi cok canim cekti. Allahtan onumde cevizli acma varda idare ediyorum. Sevgiler

acemi aşçı dedi ki...

Canan cığım,
Kombinasyon iyi di mi? Ama kurutulmuş domatesin hakkını vermek gerek, asıl lezzeti o veriyor:)
Sevgiler

Peri ciğim, dayannn!! Akşam evde çok lezzetli mamalar yersin nasıl olsa:)
sevgiler

İlker merhaba,
Afiyet olsun:) Ne kadar basit ama ne kadar cezbedici değil mi??
sevgiler

ayseyaman dedi ki...

Merhaba İpek, sayfanıza çok defa geldim ama sanırım size bu ilk yorumun!
Ben de tortilla ekmeğinden yalancı "sushi" "california roll" :) yapmak çok istiyorum..Biraz uydurmasyan olucak gibi ama sizin dürümü görünce benim yalancı sushim tekrar gözümün önüne geldi... :)
Ellerinize sağlık dürüm çok leziz görünüyor...
Kızınıza da kocaman bir maşallah..
sevgiler

acemi aşçı dedi ki...

Merhaba Ayşe,
benim gibi bir sushi delisine "yalancı sushi" dememek lazım:)Pirinç ve tortilla ekmeği kombinasyonu bana çekici gelmedi pek:)
Bence yalancısını boşver, gerçeğini yap. Sayfamda sushi etiketleri arasında "sushi dersleri" var, kolaylıkla yapabilirsin. üstelik burayı okuyup yapanlar, hiç de korktukları gibi zor olmadığını ifade ediyorlar. Gerçekten de öyle kolay ki.
Gel sen uyduruğunu boşver, güzelim sushi lezzetini bozmadan gerçeğini yap.
sevgilerimle

Almula dedi ki...

İpek'ciğim ne güzel bir tarif çocuklar da daha zevkle yer belki dürüm ya:) ellerine sağlık canım sevgiler...

anne ve cocuk dedi ki...

tarife bbayildim...en kisa zamanda deneyecegim...blogun ve yazilar�nda cok sicak...

zerrin - misss dedi ki...

Canım İpek,

ne nefis bir görüntü bu. ıspanak delisi benim için baştan çıkarıcı...

Bu İstanbul ziyaretimde nomu baharatlarıyla döndüm... Ne hoş lezzetlermiş onlar öyle...

sımmsıcak sevgiler..
www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Harika goruntuler,ellerinize saglik.
Pismis ispanak hemen tuketilmeyip saklaninca icindeki nitrat nitrite donusuyor,bu durumda yetiskinler icin olmasa da bebekler ve kucuk cocuklar icin tehlike olusturabiliyor.Uyarmak istedim.
Kolay gelsin
Nagehan

acemi aşçı dedi ki...

Almula merhaba, kaşar kuru domates ve ıspanak kombinasyonu gerçekten güzel. ama yine de belli olmaz, çocukların damak zevkleri biraz farklı olabiliyor tabii.. Bizimkinin elinde bir demet kuzukulağı yiyerek dolaştığı düşünülürse:))
sevgiler

Anne ve çocuk merhaba,
Çok teşekkür ederim. Senin bu yorumun asıl sımsıcak geldi bana..
sevgiler

Ahhh Zerrincik, gerçekten nomulara kavuşmana çok sevindim. Senin gibi yemek yapmayı ve farklı lezzetleri bu kadar seven birinin elinde kimbilir ne lezzetlere dönüşecek nomular. Gerçekten de çok güzeller değil mi? Benim favorim oriantal ve italian karışımları.
sevgiler

Nagehan merhaba. Öncelikle bu yorumu bıraktığın için sana teşekkür ederim. Burada yaptığımız en ufak bir hata pek çok insana ulaşıyor, bu yüzden gerçekten de dikkat etmeye çalışıyorum. Yazımda hemen gerekli düzeltmeleri ve uyarıları yapacağım. Bu yüzden konuyu biraz detaylandırmanı rica ediyorum senden, dilersen mail adresime de gönderebilirsin: ipekhatipoglu@gmail.com
Benim saklama süresi ile kastettiğim 1-2 gün. Bu fazla mı?
Bilgilendirirsen gerçekten mutlu olacağım.
Tesekkürler, sevgiler

KIKI'S DESIGN dedi ki...

süpersiiiiiin!ellerine sağlık:)
çok canım çekti akşam eve gidine yapcammmmm:)
buralara yolun düşerse gel de şöyle karşılıklı bi kaynatalım şekerim:)
öptümmmmmmmm:)

sevdamavisi dedi ki...

çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık. sabah sabah canım çekti:)) sevgiler

ayşegül laçinler dedi ki...

İpek hanım, öncelikle ellerinize sağlık.Sayfama uğrayıp yorum yaptığınız için de teşekkürler. Yorumlarınız benim için çok değerli, krema önerinizi dikkate aldım bile! Tekrar görüşmek üzere,sevgiler...

Önemli Not:Şeker Mimi'yi öpüyorum!

acemi aşçı dedi ki...

Funda'cığım,
Pazartesi geliyordum aslında tükkana.
Ama Mimi hastalanınca okula gidemedi ve benim proramlarım da yattı. Şimdi iyileşmiş gibi görünüyor, her an damlayabilirim yani..Sen kahveleri sıcak tut:)
Öptüümm.

Sevdamavisi merhaba,
Valla bloglarda dolandıkça bana da aynısı oluyor:) Bu yüzden pratik tarifler vermeye çalışıyorum ki, canı isteyen hemen yapsın.
sevgiler:)

Ayşegül tekrar merhaba:) Bu aralar sık yorum yazamıyorum ama, sayfanı görünce beğenimi dile getirmeden edemendim:)
sevgiler

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

İpek cim,
Çok guzel bir tarife benziyor. Mutlaka deneyecegim.
Daha sonra yorum bırakırım:)
Sevgilerimle,

Figen Karavaş

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

:)) Yine ben, ben bu yorumu Keşkül için bırakmıştım halbuki, ama oyle dalmısımki sayfaya:)) Farkında değilim nereye yorum bıraktıgımın:))
Ben Keşkül ü deneyecegim:)

Sevgiler,
Figen Karavaş

acemi aşçı dedi ki...

Figen şimdiden afiyet olsun:)
Bayıldım bu tatlı telaşa:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili kuzenim
Seni çoook özledim hala bi ankara yapamadım tortillo için seni kutlarım sonunda başardın galiba şimdiden yeni yılını kutlarım.Sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim.Sevgiler canım.
Azra