10 Mart 2009

Baklava yufkasında sebzeli börek

Ortala


Baklavalık yufka ile börek yapma furyasına kapılmış bulunmaktayım.
Israrla, bu furyaya sizleri de katmak istiyorum.
Önce malzeme ve yapılışı yazayım ki ne kadar pratik oludğunu görün, sonra notlar kısmında detayları yazıp sizleri ikna edeyim:)

Malzemeler:

  • 1 ufak pırasa
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 yaprak lahana,
  • 1 adet ufak havuç,
  • 1 adet ufak kabak
  • 10 adet mantar
  • 1 diş sarımsak,
  • 1 avuç soya filizi
  • 1 paket baklavalık hazır yufka
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 3 yemek kaşığı soya sosu

yufkalara sürmek için:
  • 3 yemek kaşığı su
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı

üzeri için:
  • yumurta sarısı ve su karışımı

Yapılış:
  • Malzemeleri temizleyip incecik doğrayın,
  • Tavayı kızdırıp yağ ekleyin.
  • Yukarıdaki sırayla bütün sebzeleri ilave ederek sotelemeye başlayın.
  • 10 dakika soteledikten sonra soya sosunu ilave ederek kapak kapatın, kısık ateşte 15-20 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Yufkaları dikkatlice ayırın,
  • Aralarına zeytinyağı/su karışımından sürerek 3 kat yufkayı üst üste koyun.
  • Yufkaların uzun tarafı boy olacak şekilde, sebze karışımından yerleştirerek rulo şeklinde sarın.
  • üzerine yumurta sarısı/su karışımından sürerek fırın kağıdı tepsiye yerleştirin.
  • önceden ısıtılmış 175C fırında 15 dakika pişirin.
  • Üzeri kızarınca fırından alarak 5 cm lik parçalara kesin.
  • Sosa sosu ile servis yapın.

Afiyet olsun

Notlar:
  • Sebzeli içle hazırlanarak harika bir "çin böreği" oluyor.
  • Peynirli iç için: 250 gr beyaz peynir, maydanoz ve 1 yumurtayı karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Ispanaklı iç için: 1 adet soğan 1/2 kg ıspanak 1 diş sarımsak kavurun, bıraktığı suyu süzün.
  • Tavuklu, sebzeli tavuklu, kıymalı, vb aklınıza hangi iç geliyorsa öyle hazırlayabilirsiniz, sonuç hep olumlu.
ancaaaak;
  • Kullandığınız yufkanın kalitesi, dolayısıyla markası çok önemli. İncecik olanını tercih edin. Bu yüzden Seğmen marka yufkadan memnun kalmadığımı yazmak zorundayım.
  • Yufka aralarına su kullanmayıp sadece sıvıyağ sürebilirsiniz. Lezzeti ve kalorisi elbette artacaktır.
  • Börekleri önceden hazırlayıp buzlukta bekletebilirsiniz ama buna aslında pek gerek yok. Zaten (özellikle peynirli içle) hazırlama süresi 10-15 dakika. Son derece pratik bir ikram, üstelik de çabuk pişiyor.


Bunlar da peynirli içle hazırlananlar.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Suskunluguma bakıpta seni unuttum sanma,
şu dünyada yanımda istedıgım biri varsa oda sensın,
sen uzakta olsanda hep yüreğimde
hep benimlesin unutulmayacak kadar özelsin.............
http://tazenane.blogspot.com

made in funda dedi ki...

nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler..

zarpandit dedi ki...

ya ama bu yufkalar cok kullanıslı :)
benim gibi baklava ozurlulere birebir:))

Sevgi Küçük dedi ki...

gerçekten çok güzel gözüküyorlar, ellerinize sağlık.
burada bu tür yufka var(mış) ama kalitesini test etmedim. aslında yavaş yavaş malzemelere alışmam lazım yoksa Türkiye' ye dönene kadar mantar - yumurta - kabak ve çorba ile besleneceğim!!
:)
tarif için çok teşekkürler.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor.Her markete gidişimde bakıyorum ama Aydın'da daha hiç baklava yufkasına rastlayamadım maalesef.:((
Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Ben hazırım katılmaya, öyle güzel görünüyorlar ki!

Adsız dedi ki...

Canim biliyormusun kanada da ben 21 yildir bu yufkayi kullaniyorum ilk zamanlar kanadaya geldigimde her yerde satilmazdi tek yunan carsi sinda yada arap dukkanlarinda olurdu ama bugun her yerde var ve paketi 2 dolar ben daima cok SIK kullanirim.
hatta gecen gun bile baska turden karisik spring roll cin boregi gibi yapmistim ancak blogo koyma vakti buldum..
aslinda bak okadar cok cesit tatlilar yapailiyorki bu hamurdan biraz gezinirsen benim blokta gorurusun..
hatta gecen gun marttha nin sitesinde gordum su kucuk cup kek kaliplarina koydu onlari orda pisirdi daha sonra icersine dere otlu kirmizi biberli peynir hazirladi ve beyaz sarap ile misafirlerine sundu..
diyorum ya okadar deyisik seylr yapabilirisnki sende sasarsin arkadasim bohca baklava yapiyor mesela..her bayramda onun gul sulu ve pecan cevizinden bol tarcinli bohca baklavasina bayiliyorum..
yeterki iste dimi..
ellerine saglik..

ipek dedi ki...

Taze nane,
Ne hoş şeyler gönderiyorsun böyle,
sevgiler.

Defne,
Teşekkür ederim.
sevgiler..

Zarpandit,
Hangimiz baklava özürlü değiliz ki??
:)
sevgiyle..

Sevgi,
Ufaktan denemelere başla derim. Bu kadar az çeşitle mutfak çok sıkıcı bir yer olur:))
sevgiler..

Müjde,
Migroslarda olabilir belki. Ama seçme şansın olursa, bahsettiğim markayı ikinci sıraya atabilirsin..
sevgiler

Tijen, teşekkür:)
Katılalım hep beraber.. Sebzelileri cidden çok güzel:)
sevgiyle..

Asya,
Off ne güzel anlatmışsın öyle.. Şu M.Steward ın yaptığı gözümde öyle güzel canlandı ki, her an yapabilirim, aklıma çok yattı.
Hemen sayfana geliyorum diğer tarifleri bulmak için..
teşekkür ve sevgiyle..

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Ne guzel bir fikir boyle! Mutlaka denemem lazim. Akil akildan ustundur:) Websiteni cok begendim, favorilerime ekliyorum seni. Seni de bloguma beklerim. Hollandadan selamlar

ipek dedi ki...

Düşbahçesi,
Teşekkür ederim.
bakacağım.
sevgiler

karamel mutfak dedi ki...

Nedense bu baklavalık yufkadan börek bana çok aşina geliyor nedenine gelirsem çünki normal yufka yok:( durum halinde olanla idare etmek zorundayım ellerine salık canım.

Adsız dedi ki...

çıtır çıtır ve çok lezzetli görünüyor llerine sağlık canım...

Adsız dedi ki...

mmmmm nefis nefisss :)))))))

eline sağlık

HUYSUZBALIK dedi ki...

İpekçim sebzelisini yapmaya üşenirim ama peynirlisini mutlaka deneyeceğim. Seninkiler harika görünüyor canım çekti gece gece. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

İpekciğim, geçengün Gülşen teyzende bu yufkanın kayseri ketesi versiyonunu yedim pek güzeldi. Yufkanın arasına mis gibi tereyağında un kavurup koymuş....
paylaşmak istedim. Sevgiler. Noni

ipek dedi ki...

Karamel Mutak,
Yeni fark ettim, yurtdışında zaten oldukça populer bir malzeme bu baklavalık yufka:))
Teşekkürler

Kardelen, Gülseren, teşekkür ederim..

Esin,
En pratiği peynirlisi. Bulabilirsen ayvalık loru+kırmızı dolma biber parçaları ile dene..
sevgiyle..


Noni'ciğim,
Gülşen Teyze yaptıysa kesin güzeldir. Ama un/tereyağı vs.. bomba bombaa:)))

Aybike Ceylan dedi ki...

Tek kelime ile harika, ellerinize saglik.

Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle..

belguzaranne dedi ki...

merhaba besleyıcı bır börek elınıze sağlık

Unknown dedi ki...

Normal yufkayi bulamayanlar icin, baklavalik yufka ile yapilmis bu tarifler can kurtaran gibi geliyor. "Benim mutfagim" isimli blogda da buna benzer bir tarif var en kisa zamanda deneyecegim. Tesekkurler, ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

ELLERINIZE SALIK BASARILARINIZ DEVAMININ DILERIM

simli kelebek dedi ki...

hmmm enfes görünüyorlar özellikle peynirli olanından ilk fırsatta deneyeceğim :) sevgiler.

Adsız dedi ki...

Gönül rahatlıgıyla önerebilirim haftasonu iki tepsi yaptım. Mucize bir tarif Pastanelerde satılan böreklerden hiçbir farkı yok dışı cıtır cıtır içi damak zevkinize göre . Müthiş

ipek dedi ki...

Aybike,
Geç cevapladığım için özür dilerim.
Beğenine teşekkür ederim.
sevgiler..

Belgüzaranne teşekkürler..

Asuman,
Bu aralar bloglar arasında bu yufka çok popüler. Aklına yatan tarifi hiç tereddüt etmeden dene, sonuç memnuniyet verici
sevgiler..

Azra çok teşekkürler..

Simlikelebek teşekkürler...

Elçin,
Süpersinnn! Pastanede satılanlarla arada çok önemli bir fark var aslında: onlar çok sağlıksız bir tür katıyağ kullanıyorlar, biz se mis gibi zeytinyağı:))
sevgiler...

Özge dedi ki...

ipek...
öss'ye girmiş de soruyu yanlış okumuş çocuklar gibiyim, nasıl kızdım kendime bir bilsen :(

1. Bu postu okudum.
2. Resmen sevindirik oldum, bir çin böreği fanı olarak böreği yapmaya karar verdim.
3. Gidip seğmen marka yufka aldım :((
4. Akşama pişirmeden tarife bir kez daha bakayım dedim.
5. Veee bam! "memnun kalmadığım" kısmını yanlış okuduğumu fark ettim :(((

bakalım ne kadar kötü olacak? :D

Bu yufkayla ne yapacağımı soran masum eşime, ballandıra ballandıra çin böreği yapacağımı anlattıktan sonra acaba beni neler bekliyor? :D

Kurtarmak için bi şey yapamaz mıyız senca?
3 yerine 2 kat sersem yufkayı?