21 Ağustos 2009

patlıcanlı börek

patlıcanlı börek1
Bilgisayarım sonunda servise gitti ve söylenen o ki, ondan uzun bir süre ayrı kalacağım. Tarifleri yenilemeye gayret edeceğim ama yorumlarınızı cevaplamakta gecikirsem lütfen kusuruma bakmayın.

Patlıcanlı Börek


Malzemeler:

6-8 kişilik

İçi için:
  • 3 kaşık zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 adet patlıcan
  • 2 diş sarmısak
  • 2 adet domates
  • 5 adet kurutulmuş domates
  • 4 adet yeşil biber,
  • tuz, karabiber
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 6 adet yufka
Hazırlanışı:
  • Fırınınızı 175 C ısıtın.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.
  • Soğan ve sarımsağı incecik kıyın, biberleri doğrayın, patlıcanları ve domatesleri minik küp şeklinde doğrayın. Kuru domatesleri bir kaç dakika sıcak suda bekleterek ince ince kıyın.
  • Derince bir tavada zeytinyağını ısıtıp, soğanları soteleyin.
  • Sırasıyla sarımsakları, biberleri, patlıcanları, kuru domatesleri ekleyin. Tuz karabiber ilave edin. 10 dakika sallayarak soteleyin. Domatesleri ekleyip 15 dakika daha sotelemeye devam edin. Patlıcanlar piştiğinde soğumaya bırakın.
  • Yumurta süt ve zeytinyağını birlikte çırparak sos haızlayın.
  • Fırın tepsisi (ya da büyükçe bir fırına dayanıklı kaba) bir adet yufkayı (büzerek) yayın. Üzerine yumurtalı karışımdan dökün. 3 kat yufka için aynı işlemi tekrarlayın.
  • 3. kat yufkadan sonra patlıcanlı karışımı homojen şekilde yayıp yeniden yufka-sos-yufka işlemini takrarlayın.
  • En üste, suyla seyreltilmiş yumurta sarısı sürekek fırına verin
  • 45 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirin.
  • Ilık servis sapın.
Afiyet olsun

Notlar ve püf noktaları:
  • Börekleri fırın tepsisi yerine ufak borcamlarda yaparsanız yarım kilo yufkayla bile kalın ve yumuşak dilimler elde edebilirsiniz.
  • Sosu ne kadar bol kullanırsanız su böreği lezzet ve görünümüne o kadar yaklaşırsınız.
  • Börekleri pişirmeden önce dilimlemek ve yine pişirmeden önce buzdolabında bir saat kadar bekletmek harika sonuçlar yaratıyor.
  • İçi hazırlarken 1 kaşık biber salçası ekleyebilirsiniz.

7 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

ellerine sağlık. benzer bir tarifi bende yapıyorum ve çok seviyorum. :)
sevgiler

ASYA YUSOF dedi ki...

canim benim de bilgisyar tamirde evde hem masa ustu vardi hemde benim laptap ikiside ayni gun coktu kafayi yicektim hemen kostum bir lap daha aldim olmuyor ustune ustelik birde kameramin lensi bozuldu oda serviste hersey geldimi ustuste geliyor haa bu arada arabamda oldu onuda cope atmak ve yeni araba almak zorunda kaldik dedim ya hersey ust ustte geliyor...
aman canimiz sag olsun diyoruz mala gelsin diyoruz ama acitiyor oda insanin canini..
bu arada borek harika bende cok yaparim patlicanli borek ev halki bayiliyor..

Özlem dedi ki...

Ellerine sağlık, sevdiğim bir lezzet....fotoğraf yine harika

lezzettabağı dedi ki...

Bütün tarifleriniz gibi bu da eminim hem lezzetli hem de pratik bir tarif olmuş. Fotoğraflar zaten muhteşemmmmm.. İlk baktığım blog nedense mimi'nin annesinin bloğu oluyor.. bakmadığım zaman kendimde bir eksiklik hissediyorum vallahi..Lezzet tabağının annesi ve kızlarından sevgiler..

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba,

Daha önce bir patlıcanlı börek denemem olmuştu, bir de sizinkini denemek isterim.

Elinize sağlık.

Sevgiler
Müge

Tijen dedi ki...

Ne severim patlıcanı böreğimsi tariflerde. Benim favorim patlıcanlı gözleme. Kardeşciğim de pek sever.

Hobilerle hayat dedi ki...

Tutumluluk ve doğru tüketim bilinci oluşturmayı hedefleyen

www.tutumluhayat.blogspot.com

adlı sayfamıza ziyaretlerinizi ve uygun görülmesi halinde link desteği verilmesi ricamızdır

saygılarımla