02 Kasım 2009

Erikli kek (Plum cake)




Erikli Kek

malzemeler:
24 cm kelepçeli kek kalıbına uygun

  • 12 adet mürdüm eriği
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 50 ml brandy (1/4 su bardağı kadar)

  • 8 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin-yumuşak
  • 1 cup toz şeker (1 su bardağı)
  • 1 limonun kabuğu-rendelenmiş
  • 1 cup un (1 su bardağı)
  • 1/2 çay kaşığı vanilya esansı (ya da 1 paket vanilya)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 cup ceviz içi
  • 2 adet yumurta- oda ısısında


Hazırlanışı:

  • Erikleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker ve brandy ekleyip, karıştırın ve yarım saat kadar bekletin.
  • Yağ, şeker, vanilya ve limon kabuğunu karıştırın.
  • Elediğiniz una tuz ilave ederek, kaşık kaşık karışıma ekleyin, karıştırmaya devam edin.
  • Ayrı bir kapta 2 adet yumurtayı çırpın. Hamur karışımına ilave edin.
  • En son cevizleri de ekleyin.
  • Kelepçeli kek kalıbının kenarlarını yağlayıp, tabanına pişirme kağıdı serin.
  • Karışımı kek kalıbına boşaltın, üzerine erikleri dizin. Eriklerin bıraklığı suyu kekin üzerine dökerek, önceden 175 C ısıtılmış fırında 1 saat civarında pişirin.
  • Piştikten sonra ılık servis yapın.
  • Afiyet olsun


Notlar ve Püf Noktaları:

  • Bu keki hazırlarken mixer kullanmanıza gerek yok, tahta kaşık yeterli.
  • Yumurtaları çırparken mixer kullanabilirsiniz. Fazla çırpmamaya dikkat edin yoksa kek sert olur.
  • Kullandığınız eriklerin lezzetine göre oldukça ekşi lezzete sahip bu kek, özellikle vanilyalı dondurmayla sunulduğunda harika oluyor.
  • Fotoğraflardan da fark ettiğiniz gibi kendimi tutamayıp, tarife bir dokunuşta bulundum: Erik miktarını biraz azaltıp, yerine yarım şeftali ekledim:))
  • Brandy yerine konyak, rom ya da kayısı likörü kullanabilirsiniz. Kullanmak istemeyenler bu malzemeyi çıkartabilir elbette.

13 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:)))
bak pişti olceeezz ass sonra :))
benimkide, dünden kalma,
bir pazar keyfiydi,
karanlık- yağmurlu istanbulun anısına :))))
ama iyi geldi ne yalan.. bir ara yayınlarım artık .

eline sağlık ipekciğim..
tatlı kızına ve sana sevgier.

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili İpek ellerine sağlık , bende erik aromasına bayılırım. Ceviz zaten başlı başına doyumsuz bir lezzettir hamur işlerinde.. Sevgiler..Resimler zaten yoruma gerek bırakmıyor ki...şükran

acemi aşçı dedi ki...

Nunu cuğum,
mevsimsel ürünler nedeniyle pişti ihtimalleri fazlalaşıyor elbette:))
merakla bekliyorum senin tarifi..
sağlık ve sevgiyle...

Şükran,
Kekle ilgili ön bilgi vermeden direkt tarife geçtim bu sefer. Dolayısıyla tadıyla ilgili pek detay yazamadım. ama tam da anlattığı şekilde; yoğun erik ve ceviz aroması birleşince, tatlı ve hafif ekşi tatlar bir araya gelince, gerçekten doyumsuz ve farklı bir lezzet ortaya çıkıyor.
Resimlerden ben pek memnun değilim aslında:((
sağlık ve sevgiyle...

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Hımmm..Nefis görünüyor doğrusu ağzım sulandı..Ev de banden başka kimse sevmediği için mürdüm erikli tarifleri çok sık yapamıyorum..Enkısa zaman da sizin tarifinizi uygulayacağım..Ellerinize sağlık:))

http.//belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

SELAM ELLLERINE SAĞLIK ENFES GÖRÜNÜYOR

Tijen dedi ki...

Dibi de cevizli... İpek'ciğim bu muhteşem görünüyor.

acemi aşçı dedi ki...

Lezzetin aslı,
Belgüzaranne,
Tijen ciğim,
çok teşekkür:) sevgilerimle

Gamze dedi ki...

Resimler çok güzel görünüyor. Denicem bunu. Teşekkürler :)

semiramis dedi ki...

ben yaptiiiiiiiiiim! Sahane oldu. Fekat ben biraz da kabartma tozu ekledim. Unutmus olabilecegini dusunerek. Yoksa tarifte gercekten yok mu kabartma tozu?
Bolll erikli yaptim. Yazdan anneannemin eriklerinin cekirdeklerini cikarip buzluga koymustum. onlari kullandim. cok pratik oldu. Erik agaci olanlara buzluga koymalarini tavsiye ederim.
yaz gelsin seftali ile de deneyecegim. bayilirim seftalili keke, seftalili clafoutiye!
tesekkurler ipekcim.
pazardan pancarlar lahanalar alindi, simdi senin Borş çorban pişecek mutfağimda:)

acemi aşçı dedi ki...

Gamze,
Teşekkür ederim.
sevgiler..

Semiramis,
Erikleri buzlukta saklama fikri hoşuma gitti, teşekkürler.
Orijinal tarifte kabartma tozu yok. Ben de ekleyip eklememekte tereddüt ettim ama eklemeden sonuç tatmin ediciydi.
Borş çorbası gerçek bir kış yemeği, umarım sevilir ve sık sık yapılır. Her derde deva.
şimdiden eline sağlık,
sevgiyle..

Berceste dedi ki...

Sabah sabah canim cekti simdi benim, eline saglik, her zaman oldugu gibi ;-) Ipek icinde portakal da var mi? Fotograflarda portakal da varmis gibi geldi sanki bana.

acemi aşçı dedi ki...

Dilek,
Notlar bölümünde yazmıştım,"kendimi tutamayıp, tarife bir dokunuşta bulundum: Erik miktarını biraz azaltıp, yerine yarım şeftali ekledim"..
Aslında portakal da iyi fikir;)
Sevgiyle..

og1907 dedi ki...

merhaba, bu keki şeker kullanmadan mürdüm eriği reçeli ile yapabilir miyiz acaba?