15 Ocak 2007

Yemek etkinlikleri #18-Pirinç- Sushi-california ve Sushi Nigiri


Katıldığım ikinci etkinlik bu. Ne şans ki, bu aralar çok haşır neşir olduğum bir malzemeyle ilgili, katılmam şart.
Etkinliğin ev sahibesi Sonia ya verdiği yararlı bilgiler ve seçtiği konu için teşekkür ediyorum. Etkinliğe elbette ki Sushi tarifiyle katılıyorum. Çünkü sushi pek çok malzemeyle, hazırlanabilir ama asla olmazsa olmaz tek malzeme pirinçtir. (Pirinç içermeyenler ayrı- onlara sashimi deniyor)
Daha önce yazdığım tariflere ek olarak, bu sefer "inside out" (uramaki)tekniğiyle sarılan California ve elde şekillendirilen "sushi-nigiri" tariflerini vereceğim.

Öncelikle ihtiyacınız olan mutfak malzemelerini hazırlayın:
Çok keskin bir bıçak,
sushi sarmak için bambu mat,
ıslak bez,
ellerin yapışmaması için piriç sirkeli su dolu bir kap,
strech folyo


California sushi


Malzemeler:
16 adet sushi için
Yapılışı:
Bir yaprak yosunu tam ortadan ikiye kesin. (üzerindeki çizgilerle paralel olacak şekilde)Bambu mat ın üzerine yarım tabaka yosunu parlak yüzü arkaya gelecek şekilde yerleştirin. Hazırladığınız pirinç karışımından bir avuç alıp, elinizle şekillendirerek yosunun üzerine homojen bir şekilde yayın.
Pirinçlerin üzerlerine kavrulmuş susam ya da havyar serpin.
Üzerine bir tabaka stretch film kapatın.
Piriçli taraf arkaya gelecek şekilde stretch filmi ters çevirin.
Parmağınızın ucuna aldığınız bir parça wasabi yi yosun plakanın üzerine boydan boya, dikkatlice ve azar azar sürün.
1 tatlı kaşığı mayonezi de aynı şekilde şerit halinde boydan boya yayın.
İnce kesmiş olduğunuz malzemeleri, -yengeç, salatalık, avokado-dikkatlice yerleştirin.
"Suşi dersleri" tariflerinde gösterildiği şekilde dikkatlice sarın, stretch folyoyu çıkartın.
Önce tam ortadan ikiye, sonra kalan parçaları da üç parçaya keserek 6 parça elde edin.

Not: Dikkat bu çok önemli: her kesim seferinde mutlaka bıçağı bol su ile yıkayın, ya da pirinç sirkesine batırdığınız bezle silin. Yoksa bıçak yapışır ve kesim başarılı olmaz.

Sushileri bir tabağa düzgünce yerleştirip, yanına fındık büyüklüğünde hazırladığınız wasabi, 1 tatlı kaşığı kadar zencefil turşusu ve ufak bir kaseye koyduğunuz soya sosu ile servis yapın.

Wasabi hazırlamak için:
2 çay kaşığı wasabi toznu yine 1çay kaşığı su ile karıştırın, pürüzsüz bir ezme elde edin. Bunu elinizle fındık büyüklüğünde top yaparak suşilerin yanına koyun. Wasabiye elledikten sonra mutlaka HEMEN ellerinizi yıkayın, çünkü bu çok acı bir madde.

Daha önce yayınladığım"sushi dersleri-1", "sushi dersleri 2", "sushi dersleri 3", ve "sushi dersleri son" postalarına, üzerlerine tıklayarak ulaşabilir, temel tariflere göz gezdirebilirsiniz.


Sushi Nigiri
Sushi Nigiri, yosuna sarılmadan elle şekillendirilen ve en az ikişerli set olarak sunulan sushi çeşidi. Genellikle pirinç üzerine tek malzeme kullanılarak yapılıyor. Burada bütün marifet, göze hitap eden hoşluklar yaratmak. Görünenin aksine en zor çeşit bu, pirincin dağılmadan ağıza atılması gerekiyor ve bu kıvamı tutturmak gerçekten zor.

Malzemeler:

  • 1 ölçü su-meshi (sushi pirinci)
  • üzeri için malzemeler: somon füme, haşlanmış karides Çiğ balık vs (ben somon füme kullanıyorum
  • wasabi
  • zencefil turşusu
  • soya sosu

Yapılışı:

Pirinç karışımını hazırlayın.

Elinizi hafifçe ıslatarak pirinç karışımından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, avucunuzda fazla sıkmadan şekillendirin.












Şekillendirilmiş parçayı bırakıp, bu parçanın ebatına uygun kestiğiniz somon füme parçasını alın, arkasına parmağınızla çok az wasabi sürdükten sonra, pirinç parçasının üzerine yerleştirin.

Dilerseniz ( ve şeklini bozmadan yapabilirseniz) soğanın yeşil kısmı ya da şiniklav ile bağlayabilirisniz.

Çiftler halinde wasabi, zencefil ve soya sosu ile servis yapın.

(Bir de gunkan -maki ler var onları da başka bir mailde anlatacağım)

27 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Ipek, en cok sevdigim lezzetlerden birini hazirlamissin. Ellerine saglik. Evde yapimini cok denemek istiyordum, bir türlü kismet olmadi. Halbuki bütün malzemeleri buralarda bulmak cok kolay ;)
Tekrar tesekkürler ve sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba,sushi yapmayı bilmeniz ve bu kadar güzel ve ayrıntılı tarif edebilmenizi çok takdir ettim,harika görünüyor..ellerine sağlık..selamlar..

ipek dedi ki...

Merhaba Özgül.
Eğer denersen başaracağından eminim çünkü sushi nin bence tek zor yanı malzemeleri bulabilmek. Onun dışında özellikle pirinç hazırlama tarifine harfi harfine uyduğunda sonuç alamamak imkansız gibi.. Sevgiler.
Aklına takılan bir şey olursa lüften çekinmeden sor.
İpek

ipek dedi ki...

Merhaba Süheyla,
Şevk veren güzel sözlerin için teşekkürler. Sushi yemeyi çok sevdiğim ve buna her zaman imkan bulamadığım için kendim yapmayı kafama koydum birgün. İnternet, kitaplar yapanları izleme derken, baktım ki yapabiliyorum. İstedim ki, bu yemeği benim gibi çok sevenler varsa onlara da kılavuz olayım
Sevgiler
İpek.

Nukhet dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Nukhet dedi ki...

Ipekcim

Bu ne ugras bu ne azim. Ben sevmem sushi ama senin ugrasina ve emegine hayran kaldim. Bir de ince ince fotograflayip anlatmissin. Meraklisi buradan bakip yapamazsa hic bir yerden yapamaz herhalde. Ellerine saglik ne diyeyim. Sevgiler

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim,
Bu işi öğrenmeyi kafaya taktığımda o kadar az kaynağa ulaşabildim ki.. İstedim ki gerçekten sevip de yapmak isteyen olursa, zor olduğunu düşünüp de caymasın, elinde bir kılavuz olsun.(Bir de insan sevdiği şeye çok özeniyor cidden) Çok sevgiler, kuzuları öperim.
İpek

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili İpek,
ellerine sağlık çok güzel bir tarifle etkinliğe katılmışsınız. zor ve farklı bir tarif olmuş. hç denemedim daha önce

Tijen dedi ki...

sevgili ipek,
bizi sushilere bogdugun için sagol. ne de güzel sunmussun, orada olup elimi uzatasim geldi.
ellerine saglik.
tijen

ipek dedi ki...

Sevdamavisi teşekkürler.kendi çok zor değil aslında, anlatması yapmasından daha zor.
sevgiler
İpek

ipek dedi ki...

Sevgili Tijen
Senin güzel sunumların, tariflerin ve fotoğraflarının yanında lafı bile olmaz bunların. Sen bir nergis fotoğrafı çekersin, kokusu neredeyse burnuma gelir benim..
Yorumun için çok teşekkürler.
Sevgiyle
İpek

munevver dedi ki...

İpekciğim,suşi konusunda iyice ustalaştın.Daha önce de yazmıştım.Sebzeli olanlardan yiyebileceğimi düşünüyorum.Hele de senin elinden olursa..
Ellerine sağlık.Rengarenk suşi resimlerine bayılıyorum ama...
Sevgiyle,nanelimon

Adsız dedi ki...

suşi yapabilmenin hep zor olduğunu düşünürdüm .. .Belki zor ama sizin anlatımınızla sanki hemen yapılabilirmiş gibi:) Çok teşekkürler. Tarif için. Ayrıca anlatımınızla zevk ve şevk verdiğiniz için de .. :)

sevgilerimle.

http://misss.blogcu.com

ipek dedi ki...

Münevver ciğim,
Keşke şu ışınlama fantazisi gerçek olsa da sana sushi ikram edebilsem, böylelikle senin- herseferinde ağzımın suyunu akıtan- harika lezzetlerininde ben tadına bakabilirdim.
Sağol, sevgiler
İpek

Sevgili Misss
Ziyaretine ve güzel sözlerine teşekkürler. Fazla mı abartıyorum acaba diye düşünüyorum ama cidden sushi yapmanın kesinlikle zor bir yanı yok.Bloglarda izlediğimiz o güzelim tariflerin yanında gerçekten çocuk oyuncağı. Bir pilav yapıp onu sarıyorsunuz. sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

merhaba ipek,

Resimlerinize tekrar tekrar baktım. Ve herbirine bakarken yeniden keyif aldım... :) Bu keyfi yaşattığınız için önce teşekkür ederim.

Gelelim favorilerime.. Yaşam ve Masal serginizin bir kere ismini çok beğendim. İçindeki resimlerde çok hoş Benim favorim salyangoz üzerindeki uğur böceği sonra da denizin altındaki balıklar ...

Bir de unutmadan mantarları çok sevdim..
Yağlı boya diye söylemeseydiniz akrilik olduğunu düşünürdüm.. :)

Ne kadar mutlu oldum sizi tanıdığıma ve resimlerinizle buluştuğuma :)

sevgilerimle.
not: resimlerinizin altına yorum yazmak istedim ama sadece blogerlara izin veriliyor sanırım. Yazamadım. Ama fikirlerimi sizinle paylaşmak istedim.

ipek dedi ki...

Merhaba Zerrin,
Bu sabah güne güzel başladım sayende. Beğenine çok mutlu oldum. Resimlerin hepsi, ortak tema içerisinde bir hikayenin parçası aslında. Yani "Yaşam ve Masal" sergisi bir hikaye, "Quo vadis" de öyle. Resimlerimi hikayeleri ve müzikleri ile birlikte sunmaya çalışıyorum aslında ama şu an bunu beceremiyorum.
Resimlerin-senin beğendiklerinde dahil- şu an yeni sahiplerinde. Yani anlayacağın bende artık sadece buradan izleyebiliyorum onları.
Duygularını benimle paylaşman çok mutlu etti beni. Güzel sözlerin de öyle. Seni tanıdığıma sevindim Zerrin,
içten sevgilerimle,
İpek

Adsız dedi ki...

Ailecek en sevdiğimiz yemek diyebilirim suşi için. Malzeme yokluğundan bir türlü deneyemedim şu güne kadar.Yanlış anlamadıysam Ankarada oturuyorsunuz.Ankarada nereden malzeme bulabilirim. Şimdiden tarif ve yardımlar için teşekkür ederim.

ipek dedi ki...

sevgili Meltem,
Ankara da malzemelerin tamamını Metro Grossmarket te bulabilirsin.
Ayrıca Kennedy caddesinde Gift&gourmet shop da da bulunuyor.
Takıldığın noktada mail gönderirsen seve seve yardımcı olmaya çalışırım.
Profil sayfamda sol tarafta "mail to me" ile bana ulaşabilirisn.
Sevgiler
ipek

sunrise dedi ki...

Sitenizi yeni kesfettim, hersey harika gorunuyor. Girit yemekleri ayri bir guzel, bazi sebzelerle ne yapacagimi bilemiyordum. Sizi okuya okuya ogreniyorum.Sushi konusu ise inanilmaz bir bonus, ben de deli gibi severim sushiyi ve evde de yapiyorum. Bana da Taiwanli ve Koreli arkadasimlarim ogretti yapmasini. Turkiyede de insanlarin boyle merakli olmasi beni cok sevindirdi.
Sevgiyle ve lezzetle kalin.

ipek dedi ki...

Sunrise,
Ne güzel şeyler söylemişsin, çok sevindirdin beni.
Sushi yapmayı izleye izleye, okuya okuya, deneye yanıla kendim öğrendim.
Burada yazılanlardan atladığım ya da bilmediğim şeyler varsa ve bana yazarsan çok sevinirim.
Türkiye de özellikle de Ankara ve istanbul da sushi kursları açılıyor. Büyük ilgi var. Sanırım çok kişi sushi sevmeye başladı artık.
Sevgiler
İpek

B5 dedi ki...

Az once yaptim, avokado ve krem peynirli. Malzemelerimi sanki hicbiryerde bulamazmisim gibi Paris'in Chinatown denilen o ilginc yerdeki Asya Marketlerinden almistim. Aradan iki ay gecti, bakiyorum simdi her ulkede her malzeme var. Tasidigima uzulurum. Hamburg'da bile :)
Turkiye'yi de sizden tahmin edebiliyorum, yok yok..

Tarifin cok guzel, yapimi da cok basit. Pirinc hazirlamasini da aynen dedigin gibi yaptim!

Nefis oldu, artik ismarlamak yok disaridan makileri :)

Tesekkurler!

ipek dedi ki...

b5
çok sevindim çok..Sen bu sayfadan birşeyleri uygulayıp, beğenip bir de güzel olduğunu yazınca ben öyle mutlu oluyorum ki.
Türkiye'de az yerde de olsa malzemeler bulunabiliyor. Sushi çok zor yapılan bir yemek izlenimi verdiği için insanlar evde yapmayı aklına bile getirmediler sanırım. Bu yüzden olsa gerek, (ya da belki sadece türkiye'ye özgü; sushi çok pahallı satılıyor) Oysa gördün işte ne kadar kolay:) üstelik evde yapmak, sunmak çok keyifli çoook..
Sevgiyle.

Salome dedi ki...

Gördüğüm en başarılı sushi tariflerinden biri çok teşekkürler. Şu yosunu bulabilirsem hemen deneyeceğim :)

ipek dedi ki...

Salome,
Teşekkürler:)
Daha güncel resimlerde vardı, bakmışsındır umarım. Bu aralar yosun piyasada yok. Hangi şehirde olduğunu bilmiyorum, ama MetroGrossmarket lere bakma şansın varsa orada olabilir. Ya da Gift&gourme shop'da (ankara).
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Selam,

Çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız, teşekkürler. Uzakdoğu mutfağı ve sushi yapımı ile ilgili her türlü malzemeyi www.gurmenet.com 'dan alabilirsiniz. Özellikle sushi malzemelerinde yok yok ve fiyatlar çok uygun.

Adsız dedi ki...

Susi yapmak kolay birsey.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Meral. Herkese afiyetli günler diliyorum. Bende http://www.gurmereyon.com/107-sushi-urunleri adresinden temin ediyorum gereken malzemeleri. Tavsiye ederim. Bu arada bir bilgi, suşi ustası olabilmek için en az 3 yıl pirinç yıkamak gerekiyormuş:))) Ne kadar da detaylı aslında.