08 Ekim 2006

Starbucks lezzetinde Havuçlu Kek

Kahve tiryakisi bir annenin yavrusu olarak bizim Mimi, Starbucks a çok aşina. Havuçlu keklerine dayanamıyor. Bakmayın cımbız gibi olduğuna, tam porsiyonu mideye indiriyor.

Ankamall yeni açıldığında oradaki Starbucks ın da diğeriyle aynı olduğuna bir türlü inanmayıp, başka yerin havuçlu kekini yemeyeceğini beyan etmişti hazretleri... Ne zaman ki diller döktük,amblemi gösterdik, ikna oldu, o zaman kabul etti keki yemeği. Ve sonra buyurdu: "Evet burası gerçekten Starbucks mış !"

Evde denemediğim havuçlu kek tarifi kalmadı. Hiçbiri çok istediğim gibi olmadı. Bu tarif çok kolaymış diyip yüzüne bakmıyordum ki geçenlerde deneyeceğim tuttu. İşte bu!! Starbucks un ıslak havuçlu keki. Yanlız yağ oranını mutlaka azaltın



    Havuçlu Kek

    2 cups (su bardağı) Şeker – Ben 1 ½ cups koydum, yeterliydi)
    1 ½ cups zeytinyağı ( yarı yarıya azaltmanızı öneririm)
    4 yumurta
    2 çay kaşığı tarçın
    bir tutam muskat
    2 çay kaşığı baking powder
    1½ çay kaşığı karbonat
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı vanilya
    2 ¼ cups un
    ½ cup ceviz
    3 cups rendelenmiş havuç

    Orijinal tarifte yok ama ½ çay bardağı kuru üzüm
    de ekleyebilirsiniz
    bu kek için büyükçe bir kek kalıbı kullanın, hem malzemesi çok hem de çok kabarıyor

    Şeker ve yağı mikserle iyice karıştırın. Yumurtaları teker teker ilave edin . Kalan malzemeleri sırasıyla eklemeye ve karıştırmaya devam edin. En son sırasıyla; un ceviz ve havucu ekleyin

    Yağlanmış kek kalıbına boşaltarak, 180 C derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin

    49 yorum:

    Nalan Kaplan dedi ki...

    Merhaba İpek
    Muskat koymadan yaptığım tariflerim var birde böyle denemek lazım değişiklik iyidir ,ellerine sağlık!

    sevgiler...

    munevver dedi ki...

    İpekciğim,eline sağlık.Z.yağlı oluşu çok güzel.Minik,ağzının tadını biliyor.Şimdiden geliyor bakalım.Bu arada kabak püresine de bayıldım.Görüşmek üzere...

    Adsız dedi ki...

    Merhaba İpek Hanım,

    Siteniz çok güzel,yaptığınız her şey nefis görünüyor, ellerinize sağlık.

    Hafta sonu havuçlu kek tarifinizi yapacağım.

    Ancak kek kalıbında değil de büyükce bir borcamda yapsam olur mu acaba?

    Yani ortası delik olmadan da içi pişer mi? Siz hiç denediniz mi?

    Şimdiden teşekkürler.

    Sağlıkla, sevgiyle

    Sevil

    ipek dedi ki...

    Sevil Hanım merhaba,
    SAyfamı beğenmenize çok sevindim, teşekkür ederim.

    Bu harika keki deneyeceğiniz için de gerçekten sevindim, memnun kalacağınızı tahmin ediyorum, sonucu bana da yazarsanız çok sevinirim..

    Bu keki borcamda hiç denemedim ama ortası delik olmayan kek kabında yaptım. Sonuç hiç değişmedi. Zaten orijinali de ortası delik olmayan kelepçeli kek kalıbında yapılmasıdır. Siz yine de sürenin sonunda kürdan batırıp kontrol etmeyi unutmayın.
    Sevgiler
    ipek

    Adsız dedi ki...

    Merhaba İpek Hanım,

    Pazar günü size yazmıştım ama ulaşmamış.

    Havuçlu Keki yaptım. Çok güzel oldu, pişerken mutfak mis gibi koktu. Tarif için çok teşekkür ederim.

    32 cm. çapında borcamda pişirdim çok güzel de kabardı ve içi de pişti.

    Tekrar ellerinize sağlık.

    Sağlıklı günler dilerim, sevgilerimle.

    Sevil

    ipek dedi ki...

    Sevil Hanım beğenmiş olmanıza gerçekten sevindim.
    ellerinize sağlık,
    sevgiler
    ipek

    Ceylan dedi ki...

    Ben de Starbucks'ın kepekli havuçlu kekine bayılırım, onun da tarifi var mı ? :)
    Bende de nefis bir tairf var, seninkine çok benziyor ama şeker yerine pekmez ve tambuğday unu ile yapılıyor, çok sağlıklı bir olay!
    Tekrar sevgiler!

    Deniz dedi ki...

    Hanımefendü bu kek acaba benim yediğim kek mi? Kendisinden yapmak istiyorum da :)) Acaba bu yorumu görecek misin buralarda :)) Öptüm

    ipek dedi ki...

    Sevgili Ceylan,
    mesajının tarihini görüp nasıl utandım bilemezsin. Çok özür dilerim yorumun gözümden kaçmış:(
    Fikir çok güzel ve hemen deneyeceğim: kenid tarifimi un yerine tam buğday unu, şekeri yerine pekmezle yapıp sonucu da mutlaka yayınlayacağım.
    Tekrar özür dilerim.
    sevgiler

    Deniz Hanumfendü, evettt ta kendisidir:))
    öptüm

    Adsız dedi ki...

    Selam
    tarifinizi muskat hariç harfiyen uyguladım, sadece cevizi ve üzümü artırdım ve sonuç nasıl mı oldu?

    Tabii ki MUHTEŞEEEEEMMMMM...
    Kısa sürede ortada kek falan kalmadı, böyle olunca fotoğrafını da çekemedim. En kısa zamanda bir daha yapacağım. Bir Starbucks havuçlu keki delisi olarak bu harika tarif için teşekkürler...
    sevgiler
    http://pdenizerilehayatinicinden.blogspot.com/

    ipek dedi ki...

    Pınar,
    Süperrr!!
    Bu kek, benim de şimdiye kadar yediğim en iyi havuçlu kek. Sizde de beğenilmesine çok sevindim. Ben artık tam buğday unu ve siyah şekerle yapıyorum, Eylül birazcık kendini hissettrimeye başlayınca hemen yapıp yayınlayacağım,
    sevgiler

    Adsız dedi ki...

    Merhaba İpek,

    Evde olmadığı için muskat koyamadım malesef:( Ama bir anda gözüme carpan kuru incirlerden 3-4 tane ufak ufak doğrayıp karışıma ekledim :) Gerçekten yumuşacık ve nemli, leziz bir kek oldu. Tarif için teşekkürler!!!

    Nihal

    ipek dedi ki...

    Nihal,
    Afiyet olsun. Kuru incir de pek güzel bir fikir. Bu keke her yeni yorum ve malzeme önerisi geldiğinde yeniden denemek istiyor canım:)))
    Sevgiyle..

    Adsız dedi ki...

    Merhaba İpek Hanım benim Rüzgarımda tam bir havuç delisi.Bizde Starbucksa her gittiğimizde havuçlu kek+portakal suyu ikilisinden vazgeçmeyiz. Büyük bir hevesle keki yaptım ama sonuç umduğum gibi olmadı.
    Ölçülere aynen uydum fakat kekte karbonat kokusu vardı ve Starbucksın kekiyle alakası yoktu. Neyse sağlık olsun.

    ipek dedi ki...

    İsimsiz,
    Kekinin başarılı olmayışına üzüldüm. karbonat kokusuna ise çok şaşırdım. Bu keki onlarca defa yapmış olamama rağmen karbonat kokusu ne benim ne de başkalarının dikkatini çekti.
    Elbette damak zevki farklılıklarını da hesaba katmak gerekir. Beğenenler olduğu kadar beğenmeyen de olacaktır.
    Yine de ellerinize sağlık.
    Sevgiyle.

    Adsız dedi ki...

    Merhaba İpek Hanım!
    Bugün işe gitmedim bende fırsat bu fırsat havuçlu kekinizi denemek istedim.Şuanda fırında ve evim mis gibi tarçın kokusuyla doldu=))Ama küçük bir sorunum var:180 derecede 50-55 dakika olmasına rağmen kekin içi hala cıvık(kürdan testi) sebebi ne olabilir sizce...
    Antalya'dan sevgiler...
    GÖRKEM

    Adsız dedi ki...

    Tekrar Merhaba!
    Kekim pişti.Ama 1 saat sürdü pişmesi.YUPPİİİ=))
    TEŞEKKÜRLER!

    ipek dedi ki...

    Görkem,
    Bunun nedeni nedir bilemiyorum ama, fırından fırına bile pişme süresi bazen değişebiliyor. Bu yüzden tariflerimin sonuna mutlaka kürdan testini ekliyorum.
    Eline sağlık umarım beğenilmiştir.
    sevgiyle...

    Alper Evirgen dedi ki...

    Selam,
    10 yasimdan beri yemek yapmak en buyuk keyfim, dedem dunyaca unlu bir ascidir ve bazilari kan cekiyor der.
    Bu aralar favori tarif merkezim bu blog oldu, her seferinde yeni birsey denemek en buyuk zevkim ve bu havuclu kek tarifi muhtesem isliyor.
    ve bir not: firindan firina pisme suresi farklilik gosterse de kaliplar arasinda da pisme suresinde faklilik olabiliyor. kek yaparken en iyi sonucu eski usul alti kullu ocak ustu kek kaliplarindan ve en yeni usul silikon kek kaliplarindan aliyorum.
    ve ikinci not: havuc miktarini bir olcu artirarak ve karbonat yerine sadece baking powder kullanarak bu tarifi daha yumusak yapabildim.

    ipek dedi ki...

    Alper,
    Yorumun beni çok mutlu etti. Tariflerin beğenilmesi beni sevindiriyor. Bazı tarifleri denemelerim ve damak zevkimle kendi kendime tasarlıyor, diğer reçeteler içinse, uzuuun uzun arayıp, tarayıp, bulduğum pek çok tarif içerisinden kendi aklıma ve damak hafızama uygun olanları yapıyor ya da aklıma yattığı ölçüde sentezliyorum.
    Mutfağımıza sokmamaya karatlı olduğum bazı malzemelerden ısrarla uzuak durmaya çalışıyor, ya da onları nispeten sağlıklı muadilleriyle değiştiriyorum. Sonuç beni ve evdekileri mutlu ederse yayınlıyorum. Ve beğeni yorumları gelirse, çok mutlu oluyorum.
    Beğenilerin, eklediğin detaylar ve bilgiler için sana çok teşekkür ediyorum.
    Sevgilerimle:)

    Adsız dedi ki...

    walla az önce havuçlu keki denedim ama hiç alakası yok ben beğenmedim. starbucks havuçlu kekine hiç benzemiyo

    Adsız dedi ki...

    ipek hanım merhaba
    ben bu keki farklı olarak tam buğday unu ve yarım bardak pekmezle denedim içinede incir ve kuru üzüm ilave ettim..istediğim gibi kabarmadı ama enfes kokular yayıldı pişerken..malzeme bol olduğu için unu 2 bardak koydum, ve sadece kabartma tozu kullandım belki unu az gelmiş olabilir..
    paylaştığınız için teşekkürler..

    ipek dedi ki...

    merhaba,
    bu kekte normalden farklı olarak havuç vb gibi malzemeler yoğumlukta olduğundan ve unu diğer keklere oranla zaten az olduğundan karbonat ve kabartma tozu karışımı oldukça gerekli. Bu şekilde denediğinizde gerektiği gibi kabaracağını tahmin ediyorum.
    sevgiler

    Adsız dedi ki...

    merhabalar bu tarif için çok teşekkürler ikinci yapışım ve ikiside nefis oldu sadece muskat koymadım.diğer tariflerde görüşmek üzere...

    ipek dedi ki...

    Çok sevindim:) Elinize sağlık. Deneyeceğiniz tariflerle ilgili yorumlarınızı merakla bekliyorum.
    sevgiyle

    nazlı dedi ki...

    Merhabalar,
    hayatımda yaptığım ilk kek muhteşem olduğu için insanlar maharetli bir aşçı olduğumu düşünüyorlar, ama onlara asıl maharetin sizde ve bu tarifte olduğunu söyleyemedim :) gerçekten bu kadar güzelini yememiştim. Acaba aynı keki kakaolu olarak yapmak için un vs. miktarını değiştirmek gerekir mi?

    ipek dedi ki...

    Nazlı,
    Ne şeker bir yorum yazmışsın, çok hoşuma gitti:))
    Kekin kakaolu versiyonunun aynı sonucu vereceğini sanmıyorum çünkü; keke nemini ve lezzetini büyük ölçüde veren havuç. O olmadan nasıl olur bilemedim. Onun yerine Marianne kekini denemeni öneririm.
    sevgiler

    Irmak dedi ki...

    Dün starbucksta ilk defa tattığım havuçlu kekin tarifini acilen bulmalıydım! İlk fırsatta girdim internete, bir kaç küçük arama yaptım ve bu güzel sitenize rastladım. Tabi tarifinizi de denedim ve çok memnun kaldım. Sonuç: starbucks'takine çok benzer bir kekim oldu:) teşekkür ediyorum

    Adsız dedi ki...

    Tarçından cevize kadar (ceviz hariç olmak üzere) tüm malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp şeker/yağ/yumurta karışımına kattım ve bu ayrı kaba ilk olarak unu eleyerek koydum. Sonuç harika, bir dahaki sefere yağı 1/2 cup'a düşürmeyi düşünüyorum. Teşekkürler tarif için.

    Adsız dedi ki...

    ipek hanımm ellerinize sağlık mutlaka hemen denemek istiyorum bu tarifi
    fakat aklıma takılan birşey var kek de bulunan zeytinyağı .
    agır baskın kokusu vardır zeytınyagının bu kekın ıcınde hos olurmu bılemıyorum ?eğer kotu olmuyor derseniz deneyecegım ya da degıstırıp mısır ozu kullanabılırım belkı.fıkrınızı beklıyorum.
    orjınal starbucks havuclu kekını hıc tatmadım o kekte de zeytınyagımı kullanılmıs acaba ?

    pınar

    ipek dedi ki...

    Pınar,
    Lütfen tarifi değiştirmeden deneyin, ayrıca zeytinyağı en sağlıklı yağ, boş yere mısırözünü bünyeye sokmayın.
    kekin lezzet hakkında, deneyenlerin yukarıda yazdıkları bir fikir vermiş olmalı, öyle değil mi?
    sevgiler

    Adsız dedi ki...

    Merhaba,
    Çok teşekkürler bu tarifi paylaştığınız için. İlk denememden memnun kalınca artık havuçlu keklerimi bu tarifle yapmaya başladım. :) Sevgilerle!... Merve.

    acemi aşçı dedi ki...

    Merve,
    Beğenmene sevindim. Eline sağlık..
    sevgiyle..

    buzlubadem dedi ki...

    Kaç gr. havuç kullandığınızı öğrenirsem daha kolay olacak gibi geldi, bir ölçü verebilir misiniz?

    acemi aşçı dedi ki...

    Medura,
    Gram ölçüsünü bilmiyorum. 3 büyük havuçtan üç cup havuç rendesi çıkıyor.
    sevgiler

    buzlubadem dedi ki...

    Teşekkür ederim, bir ara yapmak istiyorum bunu.

    buzlubadem dedi ki...

    Bunu yaptım, çok beğendik, sitemde de yayınladım. Teşekkür etmek istedim size :)

    Adsız dedi ki...

    merhaba,

    tarifini cok begendigim icin bgn yapmaya karar verdim su an firinda hatta. havucları elde mi rendelememiz gerekiyor yoksa rende makinasinda mi? ben elde rendeledim fakat simdi pisman oldum :((

    Güldane dedi ki...

    Merhaba İpek Hanım, ben de pek çok tarifinizi deneyip memnun kalanlardanım. Güzel tariflerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Ben bu keki hafta sonu gelecek olan misafirlerim için yapmak istiyorum; ancak kafamı kurcalayan bir iki nokta var:
    1. İlk defa muskat aldım, biraz suda bekletip kabuğunu kazıdım sonra da rendeledim. Bu doğru bir yöntem midir? Kabuğuyla da rendelesem bir sakıncası olur mu?
    2. Keke tuz konulmasının sebebi nedir? Tuz koymasak ne olur?

    acemi aşçı dedi ki...

    Güldane Hanım,
    Beğeniniz için teşekkür ederim. Keki gönül rahatlığıyla deneyin; bir gün öncesinden pişirip, üzerini alüminyum folyoyla kapatıp dinlendirmeyi unutmayın.
    Muskatı suya koymanız ya da soymanız gerekmez. çok ince (sarımsak rendesi siye satılır) rendende birkaç kere rendelemeniz yeterli olacaktır. Fazlası çok baskın bir lezzet verir. Tatlı ve keklerde tuz kullanmanın sebebi, lezzeti daha belirgin hale getirmesindendir. kullanmanızı öneririrm.
    sevgiler

    Güldane dedi ki...

    Sorularımı yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. Bugün akşam yapmayı planlıyorum.Sağlıcakla kalın.

    Fatmanur dedi ki...

    muskat koymadan da aynı lezzeti yakalayabilirmiyiz.veya muskatı nerde bulabiliriz yardımcı olurmusunuz

    fatma nur dedi ki...

    merhaba bu keke 1 su bardağı da süt koysak tabi un miktarını arttırarak daha yumuşak kek olmaz mı yoksa orjinalini bozarmı bilgilendirirseniz sevinirim....

    acemi aşçı dedi ki...

    Fatmanur Hanım, Diğer yorumunuzu şimdi görebildim, gecikme için kusura bakmayın. Muskatı aktarlarda ya da marketlerin açık baharat satılan reyonlarında bulabilirsiniz.
    Keki daha önce denediniz mi bilemiyorum; ama oldukça yumuşak bir kektir. Ama dilerseniz deneyebilirsiniz tabii. Ben sütün kekin yumuşaklığında etkili olduğunu düşünmüyorum

    Fatmanur dedi ki...

    İPEK HANIM CVAP VERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM EVET BU KEKİ HAVUÇLU CEVİZLİ KEK OLARAK YANİ MUSKAT KOYMADAN SÜT İLE YAPIYORDUM.AMA SİZİN DENEYİMİNİZE GÜVENEREK HİÇ ORJİNAL TARİFİNİZİ BOZMADAN YAPICAM MUSKATI BULDUM TEŞEKKÜR EDERİM....

    Adsız dedi ki...

    merhaba ipek hanım,

    öncelikle ellerinize sağlık. bugüne kadar birçok havuçlu kek denedim ama hiç istediğim gibi olmadı. sizin tarifinizi de en kısa zamanda deneyeceğim yalnız ufak bir sorum olacak: starbucks'taki kepekli havuçlu keki bu tarifi kepekli un ile yaparsak elde edebilir miyiz? siz hiç denediniz mi kepekli ya da tam buğday unuyla?

    acemi aşçı dedi ki...

    Diğer bir denemede yulaflı un ve tam bugday ununu karıştırarak denedim. Yumuşaklığı farklı ama lezzeti güzel bir kek oldu. Buradaki tarifler arsında bulabilirsiniz.

    Elif dedi ki...

    Tarifinizi yaptım cok güzel oldu teşekkür etmek icin geldim siz Ankaradami oturuyosunuz...neresi

    Adsız dedi ki...

    Tarçın biraz daha fazla olsa sizce daha iyi olmazmi onun dışında muska kullanmadım ama harika oldu sadece daha fazla kabarmasi için ne yapmaliyim