20 Aralık 2006

Palamut Köfte



Balıksever bir aileyiz biz, ama nedense balığı ızgara tüketmek gibi bir takıntımız var. (bu aslında birtek benim takıntım galiba) Başka malzemeler işin içine girince balığın tadına haksızlık ediliyormuş gibi bir düşünceden kaynaklanıyor bu takıntı. (hoş Kalbur'da balığın 20 değişik halini kendimizden geçercesine mideye indiriyoruz o da başka )
Geçenlerde, bir dergide bulduğum palamut köftesi tarifi üzerine bir deneme yapmaya karar verdim, tarifin tamamı çok aklıma yatmadığı için biraz revizyondan geçirdim. Sevgili Mehmet Beyin, Kalbur un o harika karides köftelerinde, ekmek yerine pirinç kullandığını hatırlattı annem. Çok aklıma yattı ve ortaya aşağıdaki tarif çıktı.
Biz sonuçtan çok memnun kaldık.

Malzemeler:
Yaklaşık 20 ortaboy köfte için:
  • 1 büyük palamut (filetosu çıkarılmış)
  • 10 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1/4 demet maydonoz
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı zeytinyaği
  • tuz
  • karabiber
  • dilerseniz 1 avuç haşlanmış karides
  • yarım limon suyu
Palamut filetolarını tuzlu suda pişene kadar haşlayın ( yaklaşık 15 dakika)
Pirinçleri 2 çay bardağı su ile 5 dakika harlı ateşte sonra kısık ateşte, suyunu tamamen çekip iyice yumuşayana kadar haşlayın. 10-15 dakika dinlendirin.
Palamut etlerinin, -deri ve kılçıklarını temizleyip-fazla suyunu elinizle sıkarak alın.
Maydanoz ve taze soğanları incecik kıyın.
Balık, pirinç, yumurta soğan maydanoz ve baharatlarıbüyükçe bir kaba alarak iyice yoğurun. Pirinçler ve etler iyice birbirine geçmiş olmalı.
Son olarak ince doğradığınız karides ve zeytinyağını da ekleyerek iyice yoğurun.
Köfte şeklini verip ızgarada pişirin. (zaten tüm malzemeler pişmiş olduğu için üzerleri kızarana kadar pişirmeniz yeterli)
Haşlanmış zeytinyağı-limonlu sebzelerle veya taze yeşilliklerle servis yapmanızı öneririm
Afiyet olsun.

8 yorum:

Nukhet dedi ki...

Hmmm

Degisik bir balik tarifi. Biz de ailece baligi firinda tuketiriz. Hem oyle seviyoruz hem de acikcasi pisirmesi daha kolay geliyor. Ama bak bu tarif degisik olmus deneyecegim ben de. Yalniz sanirim karides kullanmam pek sevmem de. Bir de burada palamut bulabilir miyim bir bakinayim bari. Ellerine saglik. Yanindaki sebzelerle beraber cok saglikli bir gorunumu var. Sevgiler

Yıldız dedi ki...

Uzun süre oldu Kalbur'a gitmeyeli, kendimizden geçene kadar mezeleri, ara sıcakları tüketmeyeli (daha ana yemek faslına geçebilmişliğimiz vaki değil)

Ama sen de Mehmet amcadan aşağı kalır değilsin yani : ) Tabii tek farkla, sen daha tatlısın :D

Sevgilerimle...

munevver dedi ki...

İpekciğim,her gün girse hayır denmiyecek bir ev bizim ev.Bilhassa eşim balık hastası.Balık köftesini hep kırlangıçtan yapıyorduk.(Arkadaşımın annesinden öğrenmiştim.Aile balıkçı idi)Ama görüyorum ki palamuttan da çok güzel olmuş.Bir de ızgarada..Hemen bu hafta sonu deniyeyim...Eline sağlık.Öpüyorum...
Sevgiyle,nanelimon.

ipek dedi ki...

Merhaba Nükhet,
Bu tarif gerçekten pratik, karides konusunda hemfikirim, son anda ilave ettim ve pişman oldum. Sana naçizane önerim palamut bulamazsan somonla dene, benim bundan sonraki denemem öyle olacak, Daha yağlı olduğu ve kokusu daha hafif olduğu için iyi olur gibime geliyor.
Güzel kızlarına öpücükler
Sevgiler

Yıldız nerelerdesin, karabatak gibisin:) Mehmet Bey le kıyaslanmak gurur verici çok teşekkürler sözlerine, yanaklarım kızardı valla. Onun tırnağı olsam yeter.
Çok öpüyorum seni

sevgili Münevver,
kırlangıç bence de daha iyi bir seçim olabilir. Palamutu balık olarak çok sevmiyorum, sırf tarifte öyle diye denedim. Bundan sonraki denemelerimi diğer balıklarla da yapacağım.
Ama ekmek yerine pirinç versiyonunu kesinlikle tavsiye ederim.
Çok sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

merhaba ipek, biz de tavuk köfte denememizden sonra balık köfteyi de düşünür olmuştuk. Bu tarifin iyi geldi. En kısa zamanda denemeye çalışacağım. ellerine sağlık.

ipek dedi ki...

Naile Merhaba, denersen eğer, yorumlarını bekliyorum. Bu biraz emprovize bir tarif olduğu için yeni uyarlamalar da yapabiliriz hep birlikte
Sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

MERHABA,balık köfteden geçen gün kardeşimin eşi bahsediyordu bana da ilginç gelmişti ve denemeyi düşünüyordum,tarifi gördüğüm iyi oldu,gerçi eşim balığı tava dışında bir yerde görmeye dayanamaz ama....

ipek dedi ki...

Sevgili Süheyla, köfteleri tavada kızart bence orta yol bulunsun, itiraz edecek sebep de kalmaz o zaman:)
sevgiler
İpek