02 Şubat 2007

Tencerede Rosto-(dört tarif birden)


Yukarıdaki sofra benim için anılar zinciri: Olur mu demeyin oluyor işte:) Bir yemeği ilk kimden öğrendiysem, ilk nerede yediysem, aklımda öylece kalıyor benim, ve sonraki her yapışımda/yiyişimde çağrışımlar yapmaya başlıyor.
Mesela; bu tencerede rosto işi, rahmetli anneanneciğime (Nenoş'a) ait. Her yiyişimde onun , tatlı sohbetlerine, öğütleriyle dolu evine, beyaz mutfağına gidip geliyorum. 20 yıl oldu ama ben gülümsemesini hiç unutmadım.
Sos ve lahana ise , daha önce harika kekini yayınladığım Marianne ye ait. Onun Noel sofralarının olmazsa olmazı. Ben sosun et versiyonunu uyguladım, O hindi ile yapardı. Lahananın pişerken yaydığı güzelim baharat kokusu bana hep çiftliği, şöminedeki çıtırtıyı, konyağın kokusunu, sabah atlarıyla geçirdiği saatleri, papağan Hook u ve daha pek çok şeyi hatırlatıyor.
Uzun zamandır beklenen kar sonunda Ankara ya geldi. Dışarısı bembeyaz ve kar incecik yağmaya devam ediyor. Böyle bir günde bu tarifleri vermezsem ne zaman veririm?


Tencerede Rosto (1)

Malzemeler
4-6 kişi için
  • 1 adet tüm bonfile ya da kontrfile
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • tuz

Yapılışı:

Tereyağını tencerede eritin. Eti ilave edin ve orta ateşte her tarafı kızarıncaya kadar çevirin. Sonra kapağını sıkıca kapatıp, suyunu salıp tekrar çekinceye kadar çok kısık ateşte pişirin. Pişme süresi boyunca kapağı hiç açmayın. Servis yaparken tuz ilave edin. Hepsi bu kadar.

Pişme süresi: az pişmiş arzu ederseniz 35 dakika, medium için 45 dakika, iyi pişmiş için 60-70 dakika civarındadır.

Dilerseniz tencere dibinde kalan yağ ile harika bir sos da hazırlayabilirsiniz. Bunun için:

Sos tarifi: (2)Eti çıkardıktan sonra tencereye 1 çorba kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz ve bir su bardağı kırmızı şarap ilave edin. Harlı ateşte çırpma teli ile karıştırın. İyice kaynayıp kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Kıvamını ayarlamak için biraz su ilave edebilirsiniz.

Yanında servis yapmak için üzümlü fıstıklı pilav ve baharatlı kırmızı lahana yapabilirsiniz.

Üzümlü fıstıklı pilav: (3)

Malzemeler:

4 kişi için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
  • 3 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 1 bardak pirinç,
  • 2 bardak sıcak su
  • karabiber-tuz

Yapılışı:

Teflon bir tencereye zeytinyağını koyun. Fıstıkları ekleyip, yüksek ateşte, rengi dönünceye kadar çevirin. Ayıklanmış yıkanmış süzülmüş pirinci ilave edin, karıştırın. Yine ayıklanmış ve suda bekletmiş olduğunuz kuşüzümlerini, kaynar suyu, ilave edin, tuz ve biberle tatlandırın. Kapağını sıkıca kapatıp, en kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzeri delik delik olunca altını kapatıp, kapağını açmadan 15 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra tahta bir kaşıkla iyice karıştırıp pirinci havalandırın ve bir süre daha demlendirip servis yapın.

Baharatlı Kırmızı Lahana (4)

4 kişilik

Malzemeler:

  • 1 adet ortaboy lahana
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 1 adet elma
  • 2 adet defne yaprağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 adet karanfil
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağı kırmız şarap
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Küçük küçük doğradığınız soğanları zeytinyağında çevirin. Çok ince kestiğiniz lahanaları ve minik küpler halinde doğradığınız elmaları ilave edip bir süre tahta kaşıkla çevirin. Diğer bütün malzemeleri , en son da sıcak suyu ilave edip 45 dakika kadar kapağı kapalı pişirin. (bu süre içinde evinizi harika bir baharat kokusu kaplayacak) Ara sıra suyunu konrtol edin, suyu azalmışsa azar azar sıcak su ilave edin.

Sürenin sonunda, lahanalar iyice pişip yumuşadığında defne yapraklarını çıkartıp, dilerseniz el blenderı ile ezin. (Bir miktar taneli olsun, çok fazla püre haline getirmeyin tadı bozuluyor)

Afiyet olsun...


8 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba İpek... Ne şahane tarifler vermişsin yahu.. :) Bayıldım. Hele sos beni bitirdi. beni eti öyle yiyemiyorum. Yanında bir sos olması gerekiyor. Hele hele rosto, biftek gibi saf et olayını ... Böyle soslara çok ihtiyaç duyuyorum. hemen kenara yazdım :)
Ayrıca bahsettiğin yemekleri kişilerle bağdaştırma meselesi ben de de var. hatta bazı yemekleri yerken aynı anıları tekrar tekrar anlatabiliyorum. Bu da eşim tarafından olabildiğince sündürülerek alay konusu edilebiliyor. Şimdiden yaşlanmayamı başladım nedir. :)

Aşağıdaki rezeneli pilava öyle bir göz koydum ki yarın yapacağım. Ben rezene hiç yemedim. Marketlerde görüyordum ve nasıl, nedir bilemiyordum. Burada rumca bir isimle satılıyor. Alıp denemeliyim.
Ayrıca Girit yemekleri kategorinize bayıldım. Tam Kıbrıs'a uygun tarifler. hepsini denemek için büyük bir heycan duyuyorum. Yine kaptırmış uzun uzun yazmışım... Kusuruma bakmayın :(

Kocaman sımsıcak sevgiler

ipek dedi ki...

Zerrin ciğim merhaba,
Sosu beğenmene sevindim, umarım yiyince de beğenirsin.
Rezenenin Rumcası maratha.. sanıyorum bu isimle satılıyordur. şimdi tam mevsimi, hele ki yabanisini bulursan o çok daha lezzetli olur. Tadı anason tadına benzer. Umarım onu da beğenirsin.
Sevgiler,
İpek

munevver dedi ki...

İpekciğim,taziye mesajın için teşekkürler,Desteğini yürekten hissettim.Seni ve Mimiyi sevgiyle öpüyorum.
nanelimon

Zeynep B. dedi ki...

Gezinirken rastladım size...Bundan sonra sıkça uğrayacağım sanırım..

Adsız dedi ki...

Ohom ohom, ne zaman yemege geliyordum ben size??? Bu yemekler gorulur de uzerlerine atlanmaz mi acep??? Kuzenimin Ingiliz kayinvalidesi, wok tavasinda bu kirmizi lahanadan ince ince kiyip, yag, sherry ve de cevizle birseyler yapiyordu. Ama seninkinin kokusu burnuma kadar geldi sanki! Gecenin bu saatinde nerden bulacagim simdi :( Eline saglik...

ipek dedi ki...

Münevver ciğim, sevgili karşıkapı komşum..
Dilerim bu üzüntülü günlerinin sonuncusu olsun. Bir kahveye gelir misin? Bak burada kar da yağıyor:)
sevgiler
İpek

Mutfak robotu merhaba,
Ziyaretine sevindim, her zaman beklerim.
Ben de senin sayfana baktım, fark ettim ki biz "mutfak umursamazları", küçük cadıların hayatımıza girişi ile "mutfak perilerine" dönüşüveriyoruz bir anda. Bu kaçınılmaz. Benim yaşadığım da tıpkı senin tarif ettiğin gibiydi.
Görüşmek üzere
Sevgiler
İpek

ipek dedi ki...

Berceste, sevgili usta..
Bu ne şeref efemm, senden böyle güzel sözler duymak pek bi gururlandırdı beni, ayaklarım yerden kesildi..
Derhal bekliyorum yemeğe, ilk uçak bugün 15 de sanırım:))
sevgiler
İpek

Berceste dedi ki...

Amanin ne ustasi yahu! Bende ustalik olsa lokanta falan acardim herhal :P Anca cene yetistirme ustasi belki, onda bile paslandim :)