Kaldığım yerden devam ediyorum.
Bahar sebzeleri, otlar tükenmeden yazmak gerek.
Benim daha önce denemediğim ama deneyince gerçekten çok sevdiğim bu harika yemeği gerçekten tavsiye ediyorum. Yaprak sarması yeterince güzel bir lezzet ancak, ebegümeci ile yapıldığında damakta gerçek bir sürpriz yaratıyor: Yumuşak, dengeli, ferah bir lezzet.
Etli Ebegümeci Sarması:
Malzemeler:
İç için:
- 300 gr kıyma
- 1 büyük kuru soğan
- 1/2 su bardağı pirinç
- 2 kaşık domates salçası
- tuz
- karabiber
- 1 paket ebegümeci
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 bardak ev yapımı domates konservesi ya da 2 adet domates
- 2 su bardağı su
- Soğanı rendeleyin, pirinçleri iyice yıkayın.
- Tüm iç malzemeleri çok iyi karıştırın.
- Yıkadığınız ebegümecilerin büyük olanlarını seçmeye gayret edin.
- Saplarını ayıklayarak, dolma şeklinde sarın.
- 1 adet kurusoğanı ince dilimleyerek tencere dibine dizin.
- Üzerine sarmaları yerleştirin.
- Zeytinyağı, domates rendesi ve suyu karıştırarak dolmaların üzerine dökün.
- Sarmaların üzerine bir kapak kapatarak tencerenin kapağını kapatın.
- Önce yüksek ateşte kaynatın, sonra altını kısarak yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Notlar ve Püf noktaları:
- İç harcı, kendi usulünüzle hazırlayabilirsiniz: dereotu, nane, maydanoz vb ekleyebilirsiniz. Ben normal sarmada böyle harcı daha çok sevsem de, ebegümeci lezzetini daha çok alabilmek için koymuyorum.
- Pirinç yerine ince bulgur/pirinç karışımı kullanabilirsiniz.
- Ebegümeci çok çabuk pişen, fazla pişince de eriyen bir ot. Pirinçler yumuşayana kadar pişmesi yeterli.
- Küçük yaprakları birbirine ekleyerek sarmayı deneyin.
- Oldukça zahmetli olsa da, gerçekten leziz bir yemek.
14 yorum:
O fo oldumu şimdi:))Zaten ot hastasıyım.Ama hiç denemediğim bir lezzet.Ellerine sağlık.İiy olmanıza sevindim.
hmmm enfes birşey gibi görünüyor. ebegümeci hiç yemedim ama otlarla aram iyidir. çiğ olarak hepsine bayılırım.bu da tam benlik bir sarma olmuş.ellerinize sağlık. küçük hanıma sevgiler
herşeyin normale dönmesine çok sevindiğimi söylemek sterim ipekciğim.
hayatın daima aydınlık ve güneşli olsun..
ellerine sağlık sevgilerimle..
Ben de normale döndüğünüze sevindim. Sarmayı çok severim ama hayatımda hiç yapmadım dersem inanır mısın? Ama resimde öyle güzel ki gel de kendini zorlama şimdi. Ellerine sağlık İpekcim.
Otları çok severim. Ama ebegümecini hiç yemedim. Mutlaka oda güzeldir. Ellerine sağlık.
Sevgiler...
iyi haberlerinize sevindim.
ebegümeci tarfine bayıldım, sarmasını hiç yememmiştim.
ellerine sağlık
Tuğba,
Özellikle ot severlere önerilir; lütfen dene..
sevgiler
Yasemin,
Bildiğim kadarıyla ebegümeci çiğken lezzetli otlardan değil. eğer bir gün deneme şansın olursa mutlaka pişmiş şekliyle dene.
sevgiler
Nunu,
Çok çok teşekkür ederim sana, içi sevgiyle dolu kadın..
sevgilerimle....
Ünver,
Uğraştırma kendini şimdi sarmayla falan. Dah önemli işlerimiz var:)
sevgiler
Sevimli mutfak,
evet gerçekten güzel, tavsiye ederim.
sevgiler
Sevgi,
Teşekkür ederiz.
Değişik ve güzel bir lezzet. sarması zahmetli olsa da, denemeye değer:)
sevgiler
Bayilirim bu sebzeye.COkta ozlemistim.Neyse az kaldi.Ellerinize saglik Ipek Hanim.
Eskiden çayır çimen dolaştıkça toplardık. Hele İzmir yaşamımda, dolması böreği salatası her daim yapılırdı. Çok uğraşmışsın, güzel güzel sarmışsın. Vallahi bravo İpek'çiğim...
O tabağın rengi mi solmuş ne?
Biz de çocukken oyun alanlarımızdan toplardık, bir de düğme gibi tohumları olurdu en çok da onları yerdik. Az toz toprak arasında, ağaçların tepesinde geçmedi çocukluğum. Tabi bu kadar hakereketliliğin arasında mimi gibi koluma da alçı taktırmayı ihmal etmedim. Acıyan can unutulup gidiyor yeter ki kalıcı sıkıntılar olmasın. Böyle şeylere "fazla" da üzülmeye gelmez, zira nasıl para parayı çekerse kötü düşünceler de hep kötü olayları çeker.
Sesim-soluğum pek sana ulaşmasa da hep takip ediyorum seni.
Sevgiler ve öpücükler benim melek arkadaş(lar)ıma.
The chatty sensei
Ps. Hala alçı duruyorsa bir de yıldız çiziver benim için :)
Sermoon,
Yoksa Türkiye ziyareti mi var ufukta?
Sevgiler..
Oya Kayacan,
Çok teşekkür:) ama sarma kısmında yardım aldığımı itiraf etmeliyim. Tek başına yapamadım..
sevgiyle..
Yıldız'cığım,
Tabaklar ilk günkü gibi ışıl ışıl. Çekimden puslu görünüyor, malum macro-efeck vermeye uğraşıyoruz yemek çekimlerinde:)
Üzüntü teğet geçti. Daha ziyade haber veriliş şekli ruhu bir süre acımış olsa da; geçti gitti işte. Alçı Haziran sonuna kadar bizimle, yıldızı hemen konduruyorum. Sen yıldız tozunu üzerimizden eksik etme!
Sevgiyle..
Ebegümeci bende hiç denemedim...Mevsimi ne zaman acaba nerde bulabilirim?
Ellerinize sağlık bu arada...
Tam mevsimi galiba:)gerekli açıklamaları yazmışsınız önceki yazılarda sonradan okudum...Sarmayı görünce aklım başımdan gitti:) Teşekkürler...(Galiba öğle yemeği vakti benim için çok acıktımmmm:))
Evet:))) 9 haziranda Turkiye"deyim :)
Yorum Gönder