30 Ocak 2007

Bloglardan denedim-Rezene köklü Pilav

Sevgili Betül ün sayfası Rustic tam damak tadıma uygun tariflerin olduğu ve en sevdiğim bloglardan biri. Onun da oldukça fazla tarifini denedim ve her seferinde tariflerin orijinalliği, lezzetlerin damağıma uygunluğu beni büyüledi.
En favorim; yemek etkinlikleri sırasında verdiği Rezene Köklü Pilav tarifi oldu. Betül ün tarifini olduğu gibi uyguluyorum, tek ilavem: rezene nin o çok sevdiğim saçaklarına kıyamıyorum ve onları da pilava ilave ediyorum. Şu ana kadar (geçen yaz dondurmayı unuttuğum için) taze iç bakla bulup da koyabilmiş değilim, bu yüzden benimkiler şimdilik baklasız. Ha bir de biraz limon ilavesi yapıyorum..
Betül tekrar teşekkürler bu güzel lezzetler için..
Anneeee, bak bu tarifi mutlaka dene tam bizlik, lezzetine doyamayacaksın.

29 Ocak 2007

Damla Sakızlı Lorlu Kurabiye: Bloglardan öğrendiklerim


İşte benim kendime bir blog yapmama karar verdiğim tarif bu.. Bunu ilk annem denedi; önce telefonda çılgınca nasıl güzel olduklarını anlatmaya çalıştı, sonra dayanamadı, kaptı bir kutu bize de getirdi "Bunu mutlaka tatmalısınız" diye.
Tadış o tadış, tiryakisi olduk. Hemen Sibel e bir teşekkür notu yazdım. Sonra her gün girip internete bakmaya başladım, "bugün yeni birşeyler var mı" diye.. O gün bugündür buralardayım işte.



Bu harika tarif "Sibelin Kahvesi" nden sevgili Sibel e ait. Herhalde onun sayfasını bilmeyen yoktur; bence kurabiyeler kekler ve minik tuzlular için harika bir kaynak. Daha pek çok tarif denedim oradan sonuç her seferinde çok başarılı oldu.
Bu kurabiye yumuşacık, mis kokulu, ve hafif. Üstelik çok farklı bir lezzete sahip. Uzunca bir süre de tazeliğini koruyor.Herkese öneririm.


Daha sonraki günlerde bir konuşma sırasında sevgili arkadaşım Melda dan, kurabiyeleri çift ölçü yapıp derin dondurucuda biriktirmeyi, ve kullanacağım zaman pişirmeyi öğrendim. Kurabiyeleri şekillendirdikten sonra tepsiye dizip yarım saat buzluğun şok kısmında bekletiyor, sonra posetlere doldurup, derin dondurucu da saklıyorsunuz. Kullanmak istediğinizde, donuk olarak, ısıtılmış fırına atıp, pişme süresine 5 dakika ekliyorsunuz, hepsi bu. (teşekkürler canım arkadaşım)
(Melda o kadar pratik bir kızdır ki, işten gelip yarım saatte tatlısından tuzlusuna en az 4 çeşit yemek yapabilir. Püf noktalarını işte böyle bende yavaş yavaş öğreniyorum):)

İşin sırrını öğrenince açtım blogları, aldım tarifleri, attım kendimi mutfağa, doldurdum buzluğu.. Size de tavsiye ederim. Şimdi Mimi tutturursa, 15 dakika sonra elinde oluyor kurabiyeleri.

Neler mi var buzlukta? İşte buyrun:
Sibel in Peynirli Kurabiyeleri (nefis ağızda dağılıyor),
Yine Sibel in Mahlepli Kurupastası (Mimi bunlara deli oluyor),
Harika sunumları ve nefis tarifleriyle, Teatime Sevgili Mine den Elmalı Rulo Kurabiyeleri (bu rulolar benim favorim. Buzlukta rulo halinde duruyor, az birşey çözülünce kesip fırına veriyorsunuz.. Lezzet: muhteşem!!)
Ve -Girit poğaçası- benim sevgili minik Kaliçunya larım da buzlukta.. Onların tarifini de başka bir zaman vereceğim
Sevgili Sibel, sevgili Mine bütün bu güzel lezzetler için tekrar teşekkürler.
Bütün yemek blogcuları: burada hepimiz her gün yeni birşeyler öğreniyoruz.. Karşılıksız paylaşıyoruz. Hepinizin ellerinize sağlık..

27 Ocak 2007

Mimlendim..

Bloglar arasında gezerken görüyordum bazen, bir oyun oynanıyordu; elim sende gibi birşey. Sobelenen oyuncu, kısa kısa kendinden, burada bilinmeyen yönlerinden bahsediyor, sonra kendi seçtiği bir başka blogcuyu sobeliyor.


Dün sevgili Zerrin beni sobeledi. Kendine yakın bulup beni seçtiği için ona çok teşekkür ediyor ve sobesini seve seve kabul ediyorum.
(bu arada anladım ki, en zor olanı insanın kendini anlatması, kendinin farkına varması-kendimiz hakkında pek çok şeyin farkında değiliz aslında)

İşte benim bazı özelliklerim, hatta diyelim ki takıntılarım:



  • Güne bir fincan iyi kalite filtre kahve ve gazete ile başlarım. Filtre kahveden başka kahve içmem.
  • Müziği, yüksek sesle dinlemeyi severim ve arşivim için sürekli yeni cd alırım. Müzik olmadan resim yapamam.
  • Kitap delisiyim, kitapları topluca alır, okudukça ödünç vermeyi severim. Geri vermeyenlere kızarım. Kişisel gelişim, hazır reçete ve bilgelik kitaplarından çok sıkılırım.
  • Sinemaya, ve alışverişe yalnız gitmeyi severim. Hediye paketlerini mutlaka kendim yaparım.
  • Giyisiler mutlaka yüzde 100 pamuklu, zeytinyağı sızma, ev toplu, çarşaf beyaz, içme suyu soğuk, tabak ve bardaklar mutlaka cam olmalı. Yaz kış dondurma yenmeli, bütün canlılar sevilmeli ve korunmalı, acılar da güzel olan herşey de paylaşılmalı.
  • Girit ve uzakdoğu mutfağına ve sushi ye, yılbaşlarına, yaz kış havuzda yüzebilmeye, kuzey Ege ye, Kazdağlarına, mitolojiye, soğuk denize, denizin kokusuna, karın sessizliğine yağmurun kokusuna, söminedeki ateşin çıtırtısına, arkadaşlarımdan gelen telefona bayılırım.
  • Reprodüksüyon resim, plastik eşya, çin malı biblo, tül perde, floresan lamba, "takım" halindeki eşyalar, "mış" gibi yapan insanlar, yüksek sesle konuşmalar, trafikte canavarlık, her yerde bağıra çağıra cep telefonuyla konuşulması, fanatizm ve her türlü aşırılıktan - saygısızlıktan nefret ederim.
  • Hastalıktan, hastaneden, doktordan, uçaktan, kavgadan yüksekten, sevdiklerimden ayrılmaktan, dar-kapalı yerlerden çok, ama çok korkarım.
  • Paket lastiğine dokunamam
  • Sigarayı 4 yıl oldu bırakalı, hayatta daha çok nefret ettiğim birşey yok artık.
  • Araştırmayı, hergün yeni şeyler öğrenmeyi, her öğrendiğimi "neden?" diye sorgulamayı, bana böyle yapmayı öğreten okullarımı, interneti, kütüphaneleri, yeni şeyler öğrenmeme yardımcı olan herkesi çok severim. Öğrendiğim her yeni bilgi karşısından hala ne kadar "acemi" olduğumu düşünürüm.
  • Hayatın bana iyi davrandığını ve şanslı olduğumu düşünüyorum. Ve hayatımdaki en büyük şansım, en değerli varlığım elbette ki sevgili Kızım!
  • Kendimle ilgili oldukça fazla bilgi verdim, beni tanıdınız artık:) Şimdi oyunun kuralı gereği ben de tanımak istediğim komşularımı sobeliyorum- eğer kabul ederlerse tabi..

Sevgili Münevver, sevgili Nükhet ve sevgili Betül sobeee:))

23 Ocak 2007

Ispanaklı kuskus üzerinde Somon ızgara



Şu denizden ne çıksa yerim lafı var ya, tam benim için. Neredeyse tüm deniz ürünlerine bayılıyorum. Bizim aile de-tüm deniz olmasa da- balıkseverlerden. Özellikle Mimi ciddi bir deniz ürünleri aşığı. "Ne yemek istersin akşama?" diye sorarsanız "balık" diyor bıkmadan.(bu konuda ne kadar şanslı bir anne olduğumun farkındayım, umarım böyle de sürer)
Mimi "gözlü balık" tercih ediyor genelde (bütün pişmiş balık anlamında) ama "kırmızı balık"-somon- da ilk göz ağrısı asla hayır demiyor. Bu yüzden evde çok sık somon pişiyor.

Somonun faydalarını artık herkes biliyor, yine de bir göz atmak isterseniz tıklayın.

Bu sefer somonu Lezzet dergisinde gördüğüm şekliyle servis yaptım; ıspanaklı kuskus üzerinde. Biz çok beğendik, sebzesi, pilavı eti, tüm bir öğün oldu. Hazırlanması da oldukça pratik olduğu için sizlerle paylaşmaya karar verdim.
(Dergideki resim bir fikir vermişti tarife bakmadım, bu yüzden kendi yaptığım şekliyle yazacağım) Önce Somonları pişirme şekli:
Somon Izgara:
Kişi başı bir dilim somon.
Tuz karabiber
Yapılışı:
Somon dilimlerini yıkayıp kağıt havlu ile fazla suyunu alın.
Kenar derilerini çıkartmayın, balık pişince dağılır.
Her iki yüzüne tuz ve karabiber serpin.
İyice ısıtmış olduğunuz (varsa döküm,yoksa teflon ya da kalın altlı çelik tavaya koyun)
Tavayı hiç yağlamayın, somon çok yağlı bir balık.
2-3 dakika yüksek ateşte pişirin, sonra ateşi en kısık konuma getirin.
Kısık ateşte 8-10 dakika bir tüzünü pişirin sonra spatulayla dikkatlice öteki yüzünü çevirip aynı süre pişirin.
Hepsi bu.
Ispanaklı Kuskus:
4-6 kişilik
  • 1/2 kg ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kuskus
  • 3,5-4 su bardağı sıcak su
  • tuz
Yapılışı:
Soğanı zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun. Ispanakları temizledikten sonra soğanlara ekleyin , ince doğranmış kırmızı biberleri ilave edin, üzerine çok az tuz serperek yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
(Ben bu ıspanak kavurmasını (1 kg ıspanak-1 soğan -2 kaşık zeytinyağı ile) her hafta yapıyorum. Piştikten sonra süzgece koyup, fazla suyunu süzüyor ve dolapta üzeri stretch folyo ile kapalı olarak bu tür yemeklerde ya da börek, kurabiye içi, etin yanına garnitür, gibi pek çok konuda elimin altında hazır bulunmuş oluyor.Ya da zeytinyağı limon ilavesi ile salata olarak hazırlıyorum.)
Ispanaklar hazır olduğunda kuskusları ilave edin, yüksek ateşte bir süre karıştırın. Daha sonra sıcak su ilave edin, kapağını kapatın birkaç dakika harlı ateşte kaynatın sonra ateşi en kısığa getirin. Kuskuslar suyunu çekene kadar pişirin. Sonra 10-15 dakika dinlendirin, karıştırarak tabağa alın.
Pişmiş olan somonları ıspanaklı kuskus üzerine koyarak servis yapın.

(Not: Somonların üzerine bir parça soya sosu ekleyebilirisniz)

19 Ocak 2007

Mini Minicik Muffincikler-hemde tuzlu


Bunlar benim kurtarıcılarım. Gündüz ya da akşam, bir misafir geldiğinde 30 dakikada hazırlanabiliyor (pişmesi de dahil) Mikser bile kullanmıyorsunuz. Bütün marifet içlerindeki malzemenin uyumu. Görüntü iyi, tad güzel, hazırlaması pratik.. Minik muffin kaplarına hazırlanınca şekilleri daha da şeker oluyor. Ben silikon kalıpları kullanıyorum, herkese de tavsiye ederim. "Yağladım da ,yapıştı da-aman kalıbı yıkarken çizildi de",uğraşmıyorsunuz, "yok kalıptan çıktıydı, çıkmadıydı-ah işte bak kek zedelendi" dertleri de yok. Bilmem reklam mı olur ama Tefal in kalıpları çok iyi. (bunları tefalin 12 li yuvarlak silikon kalıpları ile yaptım)

Birazdan yazacağım aslında bir temel tarif. Yaratıcılığınızı kullanarak pek çok çeşitleme yapabilirsiniz. Bu muffinlerin bir de tatlı versiyonu var.
Tuzlu Muffin


Malzemeler:
Küçük muffin kalıplarında yaklaşık 24 adet

  • 2 ½ cups (375 gr) un
  • 1 ½ çay kaşığı kabartma tozu
  • 90 gr Margarin ya da tereyağı (küçük doğranmış) (ekleme: yarı yarıya oranda zeytinyağı ile denedim ama sonuç biraz farklı oldu isterseniz önce böyle bir deneyin)
  • 1 yumurta
  • 1 ¼ cups (310 ml) buttermilk (kefir)
  • 1/3 cup (80ml) süt

(Buraya kadar olan kısım temel tarif, çeşitli versiyonlar uygulayabilirsiniz. Tatlı versiyon için, son kalemdeki 80 ml sütü çıkarıp, yerine 1 cup şeker ilave edin; Bu da temel tatlı tarifi. Kakao ceviz, tarçın, yaratıcılığınıza kalmış.)

  • 1/2 çay bardağı kuru domates (Küçük doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen (taze olursa daha iyi) ince kıyılmış
  • ½ çay kaşığı karabiber veya kırmızı biber
  • 1/2 çay bardağı dilimlenmiş zeytin
  • 1 çay bardağı beyaz peynir (ufalanmış)
  • Dilerseniz 5 dilim jambon yada salam ( ben bunları koymuyorum)

    Yapılışı

    Büyük bir karıştırma kasesinde yağı, kabartma tozunu ve unu elinizle ufalayarak birbirine yedirin. (Bir hamur elde etmiyoruz, pütürlü bir un kıvamında olmalı)
    Üzerine oda ısısındaki yumurta ve sütü ekleyip kaşıkla karıştırın. Koyu bir bulamaç kıvamına gelecek.
Çırpmayın ve fazla karıştırmayın. Tüm malzemeleri ve dilerseniz küçük kestiğiniz jambonları ekleyin.
Yağlanmış muffin kalıplarına-ama en iyisi silikon kalıplara Kaşıkla paylaştırın.
Önceden ısıtılmış 175 C fırında (küçük muffin kapları için) 15 Dakika pişirin. Daha büyük kalıplar kullanacaksanız 25 dakikadan sonra kontrol edin.

15 Ocak 2007

Yemek etkinlikleri #18-Pirinç- Sushi-california ve Sushi Nigiri


Katıldığım ikinci etkinlik bu. Ne şans ki, bu aralar çok haşır neşir olduğum bir malzemeyle ilgili, katılmam şart.
Etkinliğin ev sahibesi Sonia ya verdiği yararlı bilgiler ve seçtiği konu için teşekkür ediyorum. Etkinliğe elbette ki Sushi tarifiyle katılıyorum. Çünkü sushi pek çok malzemeyle, hazırlanabilir ama asla olmazsa olmaz tek malzeme pirinçtir. (Pirinç içermeyenler ayrı- onlara sashimi deniyor)
Daha önce yazdığım tariflere ek olarak, bu sefer "inside out" (uramaki)tekniğiyle sarılan California ve elde şekillendirilen "sushi-nigiri" tariflerini vereceğim.

Öncelikle ihtiyacınız olan mutfak malzemelerini hazırlayın:
Çok keskin bir bıçak,
sushi sarmak için bambu mat,
ıslak bez,
ellerin yapışmaması için piriç sirkeli su dolu bir kap,
strech folyo


California sushi


Malzemeler:
16 adet sushi için
Yapılışı:
Bir yaprak yosunu tam ortadan ikiye kesin. (üzerindeki çizgilerle paralel olacak şekilde)Bambu mat ın üzerine yarım tabaka yosunu parlak yüzü arkaya gelecek şekilde yerleştirin. Hazırladığınız pirinç karışımından bir avuç alıp, elinizle şekillendirerek yosunun üzerine homojen bir şekilde yayın.
Pirinçlerin üzerlerine kavrulmuş susam ya da havyar serpin.
Üzerine bir tabaka stretch film kapatın.
Piriçli taraf arkaya gelecek şekilde stretch filmi ters çevirin.
Parmağınızın ucuna aldığınız bir parça wasabi yi yosun plakanın üzerine boydan boya, dikkatlice ve azar azar sürün.
1 tatlı kaşığı mayonezi de aynı şekilde şerit halinde boydan boya yayın.
İnce kesmiş olduğunuz malzemeleri, -yengeç, salatalık, avokado-dikkatlice yerleştirin.
"Suşi dersleri" tariflerinde gösterildiği şekilde dikkatlice sarın, stretch folyoyu çıkartın.
Önce tam ortadan ikiye, sonra kalan parçaları da üç parçaya keserek 6 parça elde edin.

Not: Dikkat bu çok önemli: her kesim seferinde mutlaka bıçağı bol su ile yıkayın, ya da pirinç sirkesine batırdığınız bezle silin. Yoksa bıçak yapışır ve kesim başarılı olmaz.

Sushileri bir tabağa düzgünce yerleştirip, yanına fındık büyüklüğünde hazırladığınız wasabi, 1 tatlı kaşığı kadar zencefil turşusu ve ufak bir kaseye koyduğunuz soya sosu ile servis yapın.

Wasabi hazırlamak için:
2 çay kaşığı wasabi toznu yine 1çay kaşığı su ile karıştırın, pürüzsüz bir ezme elde edin. Bunu elinizle fındık büyüklüğünde top yaparak suşilerin yanına koyun. Wasabiye elledikten sonra mutlaka HEMEN ellerinizi yıkayın, çünkü bu çok acı bir madde.

Daha önce yayınladığım"sushi dersleri-1", "sushi dersleri 2", "sushi dersleri 3", ve "sushi dersleri son" postalarına, üzerlerine tıklayarak ulaşabilir, temel tariflere göz gezdirebilirsiniz.


Sushi Nigiri
Sushi Nigiri, yosuna sarılmadan elle şekillendirilen ve en az ikişerli set olarak sunulan sushi çeşidi. Genellikle pirinç üzerine tek malzeme kullanılarak yapılıyor. Burada bütün marifet, göze hitap eden hoşluklar yaratmak. Görünenin aksine en zor çeşit bu, pirincin dağılmadan ağıza atılması gerekiyor ve bu kıvamı tutturmak gerçekten zor.

Malzemeler:

  • 1 ölçü su-meshi (sushi pirinci)
  • üzeri için malzemeler: somon füme, haşlanmış karides Çiğ balık vs (ben somon füme kullanıyorum
  • wasabi
  • zencefil turşusu
  • soya sosu

Yapılışı:

Pirinç karışımını hazırlayın.

Elinizi hafifçe ıslatarak pirinç karışımından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, avucunuzda fazla sıkmadan şekillendirin.












Şekillendirilmiş parçayı bırakıp, bu parçanın ebatına uygun kestiğiniz somon füme parçasını alın, arkasına parmağınızla çok az wasabi sürdükten sonra, pirinç parçasının üzerine yerleştirin.

Dilerseniz ( ve şeklini bozmadan yapabilirseniz) soğanın yeşil kısmı ya da şiniklav ile bağlayabilirisniz.

Çiftler halinde wasabi, zencefil ve soya sosu ile servis yapın.

(Bir de gunkan -maki ler var onları da başka bir mailde anlatacağım)

13 Ocak 2007

Hasta Çorbası



Bizim Mimi yine hasta. Bu aralar kötü bir virüs varmış ortalıkta, kırıp geçiriyor minikleri. Sade minikleri değil büyükleri de fena vuruyormuş. Biz, hayatımızda ilk defa apar topar bir hastaneye gitme gereği duyduk Mimi için.
Ateşini bir türlü düşüremedik, gözler kayıp dudakları, yüzü şişmeye başladı canım kızımın. Neyse ki şimdi herşey yolunda, ateşi kontrol altında. Ona özene bezene bu çorbayı yaptım, bir de içirmeyi başarabilsem!!
Onun aklı fikri; "ben 3 gün hastayım okula gitmiycem, doktor abla öyle dedi"de..


Hasta Çorbası
Malzemeler:
4-6 kişi için
  • 6 su bardağı su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1/2 kereviz
  • 1 adet çarliston biber
  • 1/4 pırasa
  • kemikli-kemiksiz istediğiniz kadar tavuk eti (tavuk suyu elde etmek üzere)
  • 2 adet domates veya 1 bardak domates konservesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı şehriye (yıldız/arpa/tel vs)
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 1/2 demet maydonoz- bağlanmış demet halinde
  • limon
  • tuz

Yapılışı:

Derince bir tencereye suyu koyun.

Önce tavukları iyice haşlayın (yaklaşık 1/2 saat)

İçine domatesleri rendeleyin.

Bütün soğanı, demet maydanozu ikiye böldüğünüz havucu, doğranmamış kerevizi, bütün haldeki biberi ekleyerek sebzeler yumuşayıncaya kadar iyice pişirin.

Piştikten sonra demet maydanozu ve tavukları çıkartın. istediğiniz miktarda tavuk etini küçük parçalara ayırarak (didikleyerek) çorbaya geri koyun.

Zeytinyağı, tuz, nane ve şehriyeleri ilave ederek, şehriyeler yumuşayıncaya kadar 10 dakika daha pişirin. Ateşin altını kapayıp şehriyeler iyice şisene kadar dinlendirerek, limonla servis yapın.

Geçmiş olsun.

Not: Bütün halde bıraktığımız soğanı, çorba piştikten sonra üşenmezseniz tel süzgeçten geçirin ve çorbaya ilave edin. Lezzeti arttırıyor.

Servis yapacağınız zaman, bütün haldeki sebzeleri dilerseniz çıkartabilirsiniz.

11 Ocak 2007

Salep nasıl yapılır?




Resme bakıp da aldanmayın sakın. Burada bir tarif yok, tam aksine ben bir tarif rica ediyorum.

Salep (ya da sahlep-hangisi doğru onu dahi bilemiyorum) içmeyi çok sevdiğimiz bir içecek ancak, ne yaptıysam bir türlü dışarda içtiğim gibi olmuyor. Hele hazır salep diye satılanlar (vanilyalı-şekerli) iyice berbat. Geçen gün saf salep tozu alıp yapmaya kalktım, sonuç yine hüsran!! (resimdeki bahsedilen çalışmadır) Ne olur şu işin doğrusunu, ölçüsünü bileniniz varsa bana bir anlatsın..