30 Ocak 2007
Bloglardan denedim-Rezene köklü Pilav
29 Ocak 2007
Damla Sakızlı Lorlu Kurabiye: Bloglardan öğrendiklerim
(Melda o kadar pratik bir kızdır ki, işten gelip yarım saatte tatlısından tuzlusuna en az 4 çeşit yemek yapabilir. Püf noktalarını işte böyle bende yavaş yavaş öğreniyorum):)
İşin sırrını öğrenince açtım blogları, aldım tarifleri, attım kendimi mutfağa, doldurdum buzluğu.. Size de tavsiye ederim. Şimdi Mimi tutturursa, 15 dakika sonra elinde oluyor kurabiyeleri.
Sibel in Peynirli Kurabiyeleri (nefis ağızda dağılıyor),
Yine Sibel in Mahlepli Kurupastası (Mimi bunlara deli oluyor),
Sevgili Sibel, sevgili Mine bütün bu güzel lezzetler için tekrar teşekkürler.
Bütün yemek blogcuları: burada hepimiz her gün yeni birşeyler öğreniyoruz.. Karşılıksız paylaşıyoruz. Hepinizin ellerinize sağlık..
27 Ocak 2007
Mimlendim..

Dün sevgili Zerrin beni sobeledi. Kendine yakın bulup beni seçtiği için ona çok teşekkür ediyor ve sobesini seve seve kabul ediyorum.
(bu arada anladım ki, en zor olanı insanın kendini anlatması, kendinin farkına varması-kendimiz hakkında pek çok şeyin farkında değiliz aslında)
İşte benim bazı özelliklerim, hatta diyelim ki takıntılarım:
- Güne bir fincan iyi kalite filtre kahve ve gazete ile başlarım. Filtre kahveden başka kahve içmem.
- Müziği, yüksek sesle dinlemeyi severim ve arşivim için sürekli yeni cd alırım. Müzik olmadan resim yapamam.
- Kitap delisiyim, kitapları topluca alır, okudukça ödünç vermeyi severim. Geri vermeyenlere kızarım. Kişisel gelişim, hazır reçete ve bilgelik kitaplarından çok sıkılırım.
- Sinemaya, ve alışverişe yalnız gitmeyi severim. Hediye paketlerini mutlaka kendim yaparım.
- Giyisiler mutlaka yüzde 100 pamuklu, zeytinyağı sızma, ev toplu, çarşaf beyaz, içme suyu soğuk, tabak ve bardaklar mutlaka cam olmalı. Yaz kış dondurma yenmeli, bütün canlılar sevilmeli ve korunmalı, acılar da güzel olan herşey de paylaşılmalı.
- Girit ve uzakdoğu mutfağına ve sushi ye, yılbaşlarına, yaz kış havuzda yüzebilmeye, kuzey Ege ye, Kazdağlarına, mitolojiye, soğuk denize, denizin kokusuna, karın sessizliğine yağmurun kokusuna, söminedeki ateşin çıtırtısına, arkadaşlarımdan gelen telefona bayılırım.
- Reprodüksüyon resim, plastik eşya, çin malı biblo, tül perde, floresan lamba, "takım" halindeki eşyalar, "mış" gibi yapan insanlar, yüksek sesle konuşmalar, trafikte canavarlık, her yerde bağıra çağıra cep telefonuyla konuşulması, fanatizm ve her türlü aşırılıktan - saygısızlıktan nefret ederim.
- Hastalıktan, hastaneden, doktordan, uçaktan, kavgadan yüksekten, sevdiklerimden ayrılmaktan, dar-kapalı yerlerden çok, ama çok korkarım.
- Paket lastiğine dokunamam
- Sigarayı 4 yıl oldu bırakalı, hayatta daha çok nefret ettiğim birşey yok artık.
- Araştırmayı, hergün yeni şeyler öğrenmeyi, her öğrendiğimi "neden?" diye sorgulamayı, bana böyle yapmayı öğreten okullarımı, interneti, kütüphaneleri, yeni şeyler öğrenmeme yardımcı olan herkesi çok severim. Öğrendiğim her yeni bilgi karşısından hala ne kadar "acemi" olduğumu düşünürüm.
- Hayatın bana iyi davrandığını ve şanslı olduğumu düşünüyorum. Ve hayatımdaki en büyük şansım, en değerli varlığım elbette ki sevgili Kızım!
- Kendimle ilgili oldukça fazla bilgi verdim, beni tanıdınız artık:) Şimdi oyunun kuralı gereği ben de tanımak istediğim komşularımı sobeliyorum- eğer kabul ederlerse tabi..
23 Ocak 2007
Ispanaklı kuskus üzerinde Somon ızgara

Şu denizden ne çıksa yerim lafı var ya, tam benim için. Neredeyse tüm deniz ürünlerine bayılıyorum. Bizim aile de-tüm deniz olmasa da- balıkseverlerden. Özellikle Mimi ciddi bir deniz ürünleri aşığı. "Ne yemek istersin akşama?" diye sorarsanız "balık" diyor bıkmadan.(bu konuda ne kadar şanslı bir anne olduğumun farkındayım, umarım böyle de sürer)
Bu sefer somonu Lezzet dergisinde gördüğüm şekliyle servis yaptım; ıspanaklı kuskus üzerinde. Biz çok beğendik, sebzesi, pilavı eti, tüm bir öğün oldu. Hazırlanması da oldukça pratik olduğu için sizlerle paylaşmaya karar verdim.
- 1/2 kg ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet kırmızı dolmalık biber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı kuskus
- 3,5-4 su bardağı sıcak su
- tuz
(Not: Somonların üzerine bir parça soya sosu ekleyebilirisniz)
19 Ocak 2007
Mini Minicik Muffincikler-hemde tuzlu
Malzemeler:
Küçük muffin kalıplarında yaklaşık 24 adet
- 2 ½ cups (375 gr) un
- 1 ½ çay kaşığı kabartma tozu
- 90 gr Margarin ya da tereyağı (küçük doğranmış) (ekleme: yarı yarıya oranda zeytinyağı ile denedim ama sonuç biraz farklı oldu isterseniz önce böyle bir deneyin)
- 1 yumurta
- 1 ¼ cups (310 ml) buttermilk (kefir)
- 1/3 cup (80ml) süt
(Buraya kadar olan kısım temel tarif, çeşitli versiyonlar uygulayabilirsiniz. Tatlı versiyon için, son kalemdeki 80 ml sütü çıkarıp, yerine 1 cup şeker ilave edin; Bu da temel tatlı tarifi. Kakao ceviz, tarçın, yaratıcılığınıza kalmış.)
- 1/2 çay bardağı kuru domates (Küçük doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 tatlı kaşığı fesleğen (taze olursa daha iyi) ince kıyılmış
- ½ çay kaşığı karabiber veya kırmızı biber
- 1/2 çay bardağı dilimlenmiş zeytin
- 1 çay bardağı beyaz peynir (ufalanmış)
- Dilerseniz 5 dilim jambon yada salam ( ben bunları koymuyorum)
Yapılışı
Büyük bir karıştırma kasesinde yağı, kabartma tozunu ve unu elinizle ufalayarak birbirine yedirin. (Bir hamur elde etmiyoruz, pütürlü bir un kıvamında olmalı)
Üzerine oda ısısındaki yumurta ve sütü ekleyip kaşıkla karıştırın. Koyu bir bulamaç kıvamına gelecek.
Yağlanmış muffin kalıplarına-ama en iyisi silikon kalıplara Kaşıkla paylaştırın.
Önceden ısıtılmış 175 C fırında (küçük muffin kapları için) 15 Dakika pişirin. Daha büyük kalıplar kullanacaksanız 25 dakikadan sonra kontrol edin.
15 Ocak 2007
Yemek etkinlikleri #18-Pirinç- Sushi-california ve Sushi Nigiri
- 1 ölçü su meshi (sushi pirinci) Hazırlama tarifi burada
- 1 yaprak nori
- 2 tatlı kaşığı mayonez
- 2 çay kaşığı wasabi-toz
- 1/2 avokado
- yengeç surimi ya da karides,
- somon füme
- 1 adet salatalık
- 1 çorba kaşığı kavrulmuş susam ya da/en küçük boy havyar (uçanbalık yumurtası)
- zencefil turşusu (gari)
- soya sosu
Not: Dikkat bu çok önemli: her kesim seferinde mutlaka bıçağı bol su ile yıkayın, ya da pirinç sirkesine batırdığınız bezle silin. Yoksa bıçak yapışır ve kesim başarılı olmaz.
2 çay kaşığı wasabi toznu yine 1çay kaşığı su ile karıştırın, pürüzsüz bir ezme elde edin. Bunu elinizle fındık büyüklüğünde top yaparak suşilerin yanına koyun. Wasabiye elledikten sonra mutlaka HEMEN ellerinizi yıkayın, çünkü bu çok acı bir madde.
Sushi Nigiri
Sushi Nigiri, yosuna sarılmadan elle şekillendirilen ve en az ikişerli set olarak sunulan sushi çeşidi. Genellikle pirinç üzerine tek malzeme kullanılarak yapılıyor. Burada bütün marifet, göze hitap eden hoşluklar yaratmak. Görünenin aksine en zor çeşit bu, pirincin dağılmadan ağıza atılması gerekiyor ve bu kıvamı tutturmak gerçekten zor.
Malzemeler:
- 1 ölçü su-meshi (sushi pirinci)
- üzeri için malzemeler: somon füme, haşlanmış karides Çiğ balık vs (ben somon füme kullanıyorum
- wasabi
- zencefil turşusu
- soya sosu
Yapılışı:
Şekillendirilmiş parçayı bırakıp, bu parçanın ebatına uygun kestiğiniz somon füme parçasını alın, arkasına parmağınızla çok az wasabi sürdükten sonra, pirinç parçasının üzerine yerleştirin.
Dilerseniz ( ve şeklini bozmadan yapabilirseniz) soğanın yeşil kısmı ya da şiniklav ile bağlayabilirisniz.
13 Ocak 2007
Hasta Çorbası
Hasta Çorbası
4-6 kişi için
- 6 su bardağı su
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1/2 kereviz
- 1 adet çarliston biber
- 1/4 pırasa
- kemikli-kemiksiz istediğiniz kadar tavuk eti (tavuk suyu elde etmek üzere)
- 2 adet domates veya 1 bardak domates konservesi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı şehriye (yıldız/arpa/tel vs)
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- 1/2 demet maydonoz- bağlanmış demet halinde
- limon
- tuz
Yapılışı:
Derince bir tencereye suyu koyun.
Önce tavukları iyice haşlayın (yaklaşık 1/2 saat)
İçine domatesleri rendeleyin.
Bütün soğanı, demet maydanozu ikiye böldüğünüz havucu, doğranmamış kerevizi, bütün haldeki biberi ekleyerek sebzeler yumuşayıncaya kadar iyice pişirin.
Piştikten sonra demet maydanozu ve tavukları çıkartın. istediğiniz miktarda tavuk etini küçük parçalara ayırarak (didikleyerek) çorbaya geri koyun.
Zeytinyağı, tuz, nane ve şehriyeleri ilave ederek, şehriyeler yumuşayıncaya kadar 10 dakika daha pişirin. Ateşin altını kapayıp şehriyeler iyice şisene kadar dinlendirerek, limonla servis yapın.
Geçmiş olsun.
Not: Bütün halde bıraktığımız soğanı, çorba piştikten sonra üşenmezseniz tel süzgeçten geçirin ve çorbaya ilave edin. Lezzeti arttırıyor.
Servis yapacağınız zaman, bütün haldeki sebzeleri dilerseniz çıkartabilirsiniz.